• Leon Hutten (m) geeft tijdens de bekerwedstrijd in Streefkerk aanwijzingen aan Pim den Hartog.
• Leon Hutten (m) geeft tijdens de bekerwedstrijd in Streefkerk aanwijzingen aan Pim den Hartog. Foto: Rick den Besten

Leon Hutten wil bij geelzwarten uitgaan van eigen kracht

Groot-Ammers zint op promotie

groot-ammers • Voor het eerst sinds 2009/2010 staan er voor VV Groot-Ammers dit seizoen weer duels in de vierde klasse op het programma. Hoewel de competitie nog van start moet gaan, steekt de club haar doelstelling niet onder stoelen of banken: dit seizoen moet er weer naar de derde klasse worden gepromoveerd.

Klare taal. Trainer Leon Hutten, in het verleden goed voor liefst 421 competitieduels voor RKC Waalwijk, houdt er wel van. De 53-jarige oefenmeester staat dit seizoen voor het eerst voor de groep op Gelkenes, maar het had weinig gescheeld of hij had zich de komende jaargang volledig op zijn vier voetbalscholen en talentenacademie gericht.

Afzegging Laros

Groot-Ammers kwam eerder dit jaar namelijk met voormalig Zuilichem-trainer Ron Laros overeen dat hij de nieuwe trainer zou worden. Na zijn afzegging wegens privé- en werkomstandigheden schudden Hutten en Groot-Ammers elkaar alsnog de hand. "Nadat we afgelopen seizoen met Oosterhout-zondag net naast promotie naar de tweede klasse grepen, heb ik nog twee goede gesprekken gehad met het bestuur van de club. De spelersgroep stond achter mijn verblijf, maar in financieel opzicht was het voor hen niet mogelijk om er een nieuw seizoen aan vast te plakken."

Titel als ambitie

Als Hutten halverwege juni nog steeds clubloos is en positieve gesprekken met WDS'19 en Taxandria op het financiële vlak spaak lopen, gaat de Tilburger begin juli op gesprek bij Groot-Ammers. "En eigenlijk klikte het meteen goed. Samen met Karin de Kruijk en Johan Schep hebben we het over het komende seizoen gehad. Wat wil de club? Hoe ziet de spelersgroep eruit? Als trainer vind ik het belangrijk dat er het maximale uit een groep te halen is. Ik heb het gevoel dat dit bij deze club heel goed mogelijk is. We moeten voor de titel gaan."

En als het aan Hutten ligt, gebeurt dat ook nog op een zo'n aantrekkelijk mogelijke manier. "Normaal speel ik vrij aanvallend en hamer ik op de opbouw van achteruit. Maar fysiek is het nog niet top en is het in de voorbereiding belangrijk dat mijn spelers niet kapot worden gespeeld. Het compact spelen benadrukken en ervoor zorgen dat we zowel het spel kunnen maken, als op de counter kunnen spelen."

Spel maken

Na zijn eerste weken op Gelkenes denkt hij al een aardig beeld van zijn selectie te kunnen schetsen. "We hebben de nodige snelheid voorin en we moeten dus ook leren beheersen om ruimte achter de verdediging te zoeken. Er zullen in de vierde klasse nog genoeg duels volgen waarin wij het spel moeten maken. Hoewel er een aantal jongens zijn gestopt, is dit een groep waarmee we iets kunnen neerzetten."

Met de eerste twee tegenvallers heeft Hutten inmiddels kennisgemaakt. Robert van Tilborg raakte in de voorbereiding geblesseerd en is de komende maanden out. Ook Dierk Lekkerkerker behoort tot 9 september niet tot de selectie, vanwege een reis naar Amerika. "In defensief opzicht zitten we dus krap en moet er nog wel wat gebeuren. Ik eis veel van mijn groep."

Oud-assistent Martin Jol

Met Hutten heeft Groot-Ammers overigens niet de eerste de beste trainer in huis gehaald. Zo speelde hij niet alleen 421 duels voor RKC Waalwijk, maar was hij ook zes jaar Hoofd Jeugdopleidingen bij de Waalwijkers en fungeerde hij drie jaar als trainer van Jong FC Dordrecht. Daarnaast was hij assistent-trainer van Martin Jol in zijn RKC-periode en deed hij ervaring op bij de jeugd van NAC Breda en Kozakken Boys. Op amateurniveau trainde hij de zondagteams van LONGA, Hilvaria en Nevelo.

Bij Groot-Ammers wacht zijn eerste klus als trainer van een zaterdagelftal. Op een contract bij een eersteklasser zat Hutten bovendien niet te wachten. "De ambitie om op een hoog niveau te coachen is in de afgelopen jaren wat afgezwakt. Ook zit er veel tijd in mijn voetbalscholen en bovendien ben ik sinds 2014 begonnen met het scouten van jeugdspelers. Drie keer per week trainen valt zodoende lastig te combineren. Dit past prima in het schema."

Bij Groot-Ammers treft Hutten onder meer Stephan Korrel. De broer van middenvelder Kevin heeft zich dit seizoen weer aangemeld als lid en was in het verleden actief in de jeugd van RKC Waalwijk. Hij is niet de enige.

"Toen ik akkoord was met de club heb ik meteen gekeken naar de spelersnamen. Ook Arvin Vink kwam me bekend voor. Hem heb ik nog een tijdje getraind op de voetbalschool. Al met al is het een jonge groep, maar wel één met potentie. Ik heb ook tegen de jongens gezegd dat ik de beste spelers het liefst in de basis zet op zaterdag, maar dat ze daar zelf wel verantwoordelijk voor zijn. Consequent zijn en dat ook blijven. Als we nog meer hameren op de omschakeling en onze wedstrijdmentaliteit, kunnen er mooie dingen ontstaan."

Leendert Kamsteeg