• Carina van der Ham verft wol op ambachtelijke wijze.
• Carina van der Ham verft wol op ambachtelijke wijze. Foto: Marijke Verhoef

De Schapekop wordt wolververij

groot-ammers • Werkplaats De Schapekop houdt op vrijdag 2 en zaterdag 3 september open huis. Iedereen is dan welkom aan de Wilgenweg 3R in Groot-Ammers om de wolververij te ontdekken.

De Schapekop is al 32 jaar lang een begrip. De voormalige Nieuwpoortse handwerkwinkel sloot april dit jaar de deuren, zodat eigenaresse Carina van der Ham kon beginnen aan een nieuw hoofdstuk voor De Schapekop. Ze verhuisde haar bedrijf naar het Ammerse industrieterrein, waar ze een nieuwe werkplaats heeft opgezet.

Sinds april verft ze er samen met Gretha van Duijn wol van haar eigen shetland schapen en de biologische schapen van Neli Slob. "De schapen hebben prachtige lange, zachte wol. Die laten we eerst spinnen en daarna verven we het op ambachtelijke wijze", vertelt Carina. Ze laat de wol een dag weken, daarna gaat het in een gloeiendhete ketel en op de derde dag wordt de wol gespoeld en gedroogd. Carina werkt met natuurlijke, duurzame en milieuvriendelijke materialen en houdt de verkoopprijs zo laag mogelijk. "Deze wol kun je echt nergens anders krijgen, dat vind ik leuk. Het verven is heel uitdagend en spannend om te doen. Je verzint nieuwe kleuren maar weet vooraf nooit exact hoe het uitpakt."

De exclusieve wol is te koop via de webshop van De Schapekop. Hier is ook echte Schotse Shetland Lambswool in bijna honderd kleuren te vinden. De materialen in het echt bekijken kan in de werkplaats, de openingstijden staan op de www.deschapekop.nl, evenals de beurzen waar het bedrijf present is. Uiteraard is De Schapekop ook te vinden op het Nieuwpoortse brei- en haakfestival, dat de werkplaats blijft organiseren.

Daarnaast is de wol samen met andere producten zoals een door De Schapekop ontworpen vilten breimand te koop tijdens het open huis. Dat is op vrijdag 2 september van 14:00 tot 20:00 uur en zaterdag 3 september van 10:00 tot 16:00 uur aan de Wilgenweg 3R in Groot-Ammers. De Schapekop presenteert dan eveneens de cursussen en workshops in haken, breien, vilten en wol verven die dit najaar weer starten. Deze worden gegeven door de cursusleidsters die ook les gaven in De Schapekop te Nieuwpoort.