Weer meer betalende bezoekers Kinderdijk

kinderdijk • Ondanks dat het zomerweer in Nederland te wensen overlaat, is het aantal bezoekers in het werelderfgoed Kinderdijk opnieuw toegenomen.

Over dezelfde periode is, vergeleken met vorig jaar, het aantal verkochte e-tickets met 20 procent gestegen en zijn er ongeveer 4.000 extra entreetickets aan de kassa's verkocht.

Dit meldt Johan Mellegers, directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), in de maandelijkse nieuwsbrief van het werelderfgoed. Ook maakt hij in de nieuwsbrief bekend dat het aantal verkochte kaartjes voor de Canal Hopper Prins Friso is gestegen van 12.000 naar ongeveer 18.000. De totale omzet ligt nu ongeveer 50.000 euro hoger dan vorig jaar om deze tijd.

Betalende bezoekers

In 2014 werd de 100.000ste bezoeker in juni begroet. In 2015 huldigde de SWEK in juli de 150.000ste betalende bezoeker. In verband met kritische reacties van inwoners van Kinderdijk, is de SWEK voorzichtiger geworden met het publiceren van exacte bezoekersaantallen.

Onderhoud molens

Vier jaar geleden was de stichting op een haar na failliet, ondanks een bezoekersaantal van 400.000. Slechts een kwart daarvan betaalde in 2013 voor een toegangskaartje.

Nieuw beleid levert groeiende inkomsten op. Deze worden gebruikt voor het onderhoud van de molens en een verdere verbetering van 'het toeristisch product'. Er komt bijvoorbeeld een nieuw Bezoekerscentrum. De inkomsten uit het toerisme zijn voor Kinderdijk een manier om het werelderfgoed te behouden voor toekomstige generaties.

Riviercruisers

De groei van het aantal bezoekers in Kinderdijk wordt mede veroorzaakt door het grotere aantal toeristen dat Nederland bezoekt. Bovendien blijkt Kinderdijk heel aantrekkelijk op de riviercruise-markt. Bijna de helft van de Kinderdijkse toeristen komt via het water.