Zwembaden getroffen door koude en natte zomer

Duizenden bezoekers minder dan 2015

regio • In het voorjaar kwamen er op een topdag 1.500 bezoekers binnen bij zwembad De Doetse Kom in Giessenburg. Maar de klad kwam er al snel in. "We vieren al snel terug naar honderd, tweehonderd bezoekers per dag. De reden: het tegenvallende weer", vertelt badmeester Dick Geurts.

Het Giessenburgse zwembad heeft niet als enige te lijden onder het wegblijven van het zomerse weer. Ook De Dompelaar in Groot-Ammers gaat het bezoekersaantal van vorig jaar, 11.000, hoogstwaarschijnlijk niet halen. "Al hebben we deze weer een paar mooie dagen, dus het zal nog wel wat bijtrekken", hoopt bestuurslid Corrie de Kluijver. "We gaan dit seizoen voor de 10.000 gasten. In het voorjaar hadden we al een matige start en in de zomervakantie is het niet beter op geworden." In Giessenburg stopte de teller in 2015 op 32.000 badgasten. Geurts: "Nu hopen we op 30.000, maar we zitten nog maar op de 28.000."

Warmer zwemwater

Bij De Dompelaar is er overigens niet alleen maar slecht nieuws. Het besluit om het zwemwater dit seizoen een hogere temperatuur te geven, is een succes gebleken. "Gisteren nog kwam er een groep van dertig kinderen van een BSO uit Schoonhoven, vanwege het feit dat bij ons het zwemwater warm is. Ook positief is dat we meer abonnementen verkocht hebben dan vorig jaar. En niet te vergeten: na zo'n twintig jaar sluiten we het seizoen op 3 september af met zwemmen voor honden en hun bazen en bazinnen."

"Wij hebben in Papendrecht nog niet veel vergelijkingsmateriaal met dit bad, omdat we pas sinds vorig jaar open zijn", vertelt coördinator Monique Kooij. "Maar het is dit seizoen in ieder geval minder dan in 2015, terwijl we toen pas een maand later open gingen dan dit jaar."

Onderhoud

De Papendrechtse zwemmers konden bij slecht weer niet naar binnen geloodst worden, omdat er onderhoud gepleegd werd aan het binnenbad. Het komende jaar zou Sportcentrum Papendrecht die mogelijkheid wel weer hebben, omdat er dan geen onderhoud hoeft plaats te vinden in de zomervakantie.

"Maar het is nog maar de vraag of we dit kunnen doen", vervolgt Monique Kooij. "Want dan heb je ook meer personeel nodig. We kunnen namelijk bij slecht weer niet opeens het buitenbad sluiten, omdat we een vaste groep zwemmers hebben die ook bij lagere temperaturen gewoon hun baantjes komen trekken."

Nieuw-Lekkerland

Het buitenbad van Nieuw-Lekkerland heeft ook een dramatisch seizoen achter de rug. Het bad blijft dit jaar steken op iets meer dan 20.000 bezoekers, terwijl in voorgaande jaren de mijlpaal van 25.000 bezoekers ruim voor de seizoenssluiting al werd bereikt. "We hebben van alles georganiseerd om nog wat leuke extra activiteiten te kunnen aanbieden, maar die zijn soms letterlijk in het water gevallen", treurt Petra van der Plaat van de receptie van het zwembad aan de Vletstraat.

Zo heeft men de aquadisco diverse malen moeten verzetten. Als tegemoetkoming aan de trouwe zwemmers werd besloten om in de maand juli het zwembad diverse malen langer open te houden: van tien uur 's morgens tot negen uur 's avonds. "Die geste viel in goede aarde bij onze bezoekers", besluit Van der Plaat.

Bert Bons en Geurt Mouthaan