• Harmen Brandwijk voert de kopgroep van drie aan.
• Harmen Brandwijk voert de kopgroep van drie aan. Foto: Jan de Bruin

Tweede plek hoogst haalbare voor Brandwijk

molenaarsgraaf • Begin van het jaar had Harmen Brandwijk het rondje om de Graafstroom op de kalender al dik onderstreept. In zijn eigen achtertuin wilde de man uit Bleskensgraaf dolgraag winnen.

En ziedaar. Net als ruim twee weken geleden in Alblasserdam zat hij al vroeg in de beslissende kopgroep van drie man..Maar daarbij ook Brian Burggraaf. En wie in de Sportklasse over deze klasbak spreekt, weet op voorhand dat het voor de anderen héél moeilijk gaat worden. Brandwijk pakte de tweede plaats en dat was het hoogst haalbare. Maar natuurlijk baalde hij best wel een beetje.

"Ja, dit had mijn rondje moeten worden. Maar toen Burggraaf wegsprong was bij Kooistra het beste er wel zo'n beetje af en dan moet je het alleen opnemen tegen deze krachtpatser. Dat was geen doen. Volgend jaar wéér een kans", stelde hij nuchter vast.

Kopwerk

Al vroeg in de koers demarreerde Burggraaf. Brandwijk en Kooistra beseften het gevaar en konden naar hem toe rijden. De rest keek elkaar aan en was gezien. Ronde na ronde werd de voorsprong uitgebouwd. Het kopwerk werd goed verdeeld. Al moest Brandwijk een flink stuk met wind op kop voor zijn rekening nemen. "Nee, dat liet ik me niet opdringen. Burggraaf reed zowat driekwart van elke ronde op kop. Dus daar had ik vrede mee."

Terwijl zijn fans druk speculeerden of de man uit Bleskensgraaf moest wegspringen dan wel rustig de sprint afwachten, bepaalde Burggraaf de finale. Vijf ronde voor het einde zette hij indrukwekkend aan en nam meteen vijftig meter. Brandwijk keek om en zag dat Kooistra wel wilde maar niet kon overnemen en toen was het gebeurd.

Ook Brandwijk ging nu solo op avontuur, maar liep niet meer in. Nadat het peloton was af gesprint, werd het voor de drie hoofdrolspelers min of meer een hele lange ereronde. Maar voor Harmen Brandwijk voelde het toch niet echt zo. En de winnaar? Die was ook niet overdreven blij. "Dit seizoen heb ik door familieomstandigheden (vader overleden, EvT) niet echt lekker kunnen koersen. Dit was pas mijn tiende overwinning." Pas zijn tiende overwinning. De rest zal er voor willen tekenen.

Jarno van Krimpen werd achtste. Anne Jan Stuy veertiende.

Bij de amateurs ook al een snelle kopgroep van drie man: Pim Achterkamp, Erik de Niet en Maarten Schavemaker. Dat drietal lapte uiteindelijk het hele peloton en mocht de podiumplekken gaan verdelen. De sterke Achterkamp won overtuigend. De Niet werd tweede. Fietslegende Erik Dekker reed in zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui en op zijn knaloranje fiets rustig en voor zover mogelijk onopvallend in het peloton zijn rondjes mee.

Ed van Tuijl