• Jan Peter van Ouwerkerk.
• Jan Peter van Ouwerkerk. Foto: Geurt Mouthaan

Doorstart Wijnhandel van Ouwerkerk

arkel • Drie weken keihard knokken zorgde ervoor dat Wijnhandel van Ouwerkerk in Arkel niet failliet ging, maar na twintig jaar weer terugkeerde in de familie. Jan Peter van Ouwerkerk mag zich sinds vrijdag officieel eigenaar van de Arkelse wijngroothandel en -winkel noemen.

Voor de klanten zal dat trouwens weinig verschil maken, want Jan Peter van Ouwerkerk is samen met zijn vader al jarenlang het gezicht van Wijnhandel van Ouwerkerk. Eigenaar was echter Koninklijke Dirkzwager. "Mijn vader heeft twintig jaar geleden ons bedrijf verkocht, in een moeilijke tijd. We hebben al die tijd vrijwel geheel zelfstandig ons werk kunnen doen. De relatie was altijd goed."

Dat het met de Dirkzwager groep, waar tientallen bv's onder hingen, de laatste tijd desondanks wat minder ging, viel Van Ouwerkerk al langer op. "De betalingen liepen bijvoorbeeld minder soepel, er was vrijwel geen ruimte om iets aan te schaffen. Dan weet je wel hoe het ervoor staat. Ik heb dan ook de afgelopen tijd meerdere keren gevraagd of ik het bedrijf niet mocht kopen." Maar de Arkelse ondernemer kreeg steeds 'nee' als antwoord. De reden: Wijnhandel van Ouwerkerk draaide zo goed, dat Koninklijke Dirkzwager die inkomsten hard nodig had. "We werden dus eigenlijk gestraft voor onze inzet."

Gevecht

Op 7 juli viel de klap bij Koninklijke Dirkzwager; ook Wijnhandel van Ouwerkerk kwam in surseance van betaling terecht. "Ik hoorde dat pas een dag later", blikt Jan Peter van Ouwerkerk terug. "Eerst was ik vooral boos, maar al snel besloot ik het gevecht aan te gaan om ons bedrijf te redden."

Het betekende een periode van drie weken fulltime, zeven dagen per week, hard werken. Samen met de curator de waarde van het pand bepalen, financiering regelen en tegelijkertijd de zaak draaiende houden. "Ik heb altijd het vertrouwen gehouden dat het goed zou komen. Maar zo'n achtbaan wens je niemand toe. Wel heb ik altijd de steun en medewerking van onze medewerkers gehad. We zijn er met zijn allen echt voor gegaan."

Bloemen

Vrijdag volgde de kroon op de arbeid; de handtekeningen werden gezet en daarmee was Wijnhandel van Ouwerkerk officieel weer terug in familiehanden. Dat bleef niet onopgemerkt. Veel klanten kwamen langs om Van Ouwerkerk te feliciteren. De bossen bloemen stroomden binnen. "Heel mooi; juist ook mensen van wie je het niet verwacht lieten van zich horen. Het is overigens bijzonder dat we het gered hebben. Van de 78 bv's van de Dirkzwager groep zijn er maar vier doorgestart."


Geurt Mouthaan