Ziekenhuis waarschuwt na incidenten 'flakka'

DORDRECHT • Artsen van de Spoedeisende Hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht waarschuwen dringend voor het gebruik van de drug 'flakka'. "Het is een middel dat eigenlijk niet veilig gebruikt kán worden."

De artsen waarschuwen: "Wees ontzettend voorzichtig met flakka, gebruik het bij voorkeur niet." Op de afdeling Spoedeisende Hulp is in juli tweemaal een patiënt binnengebracht die ernstig onder invloed verkeerde van deze nieuwe, extreem stimulerende drug. Die staat in Amerika ook wel bekend als de 'zombiedrug'. Het gebruik waaide dit jaar over vanuit de Verenigde Staten naar Europa.

Wie op Google zoekt naar flakka, vindt filmpjes van drugsgebruikers die zich door ruiten werpen en voor aanstormende auto's springen. "Patiënten raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar, alsof ze de Hulk zijn", vertelt SEH-arts Merel Willeboer, die in beide situaties de patiënt behandelde.


"De enige remedie in de acute situatie is de patiënt 'platspuiten'", vertelt Willeboer. "Wij hebben de patiënt in een kamertje gezet, hem daar laten razen en alles klaargelegd om vervolgens heel snel te kunnen ingrijpen met het toedienen van benzodiazepine, een kalmerend middel. De neiging bij hulpverleners en ordehandhavers zou kunnen zijn om op de patiënt te springen om deze in bedwang te houden, maar dat vormt juist een nog groter gevaar voor de persoon zelf wiens lichaam toch al onder hoogspanning staat." De artsen maken zich met name zorgen over de laagdrempeligheid van flakka. "Het is schijnbaar goedkoop en makkelijk te verkrijgen en werkt snel. Maar de grens tussen de gewenste hallucinerende werking en het gevaarlijke 'opwindingsdelier' is flinterdun. Je kunt als gebruiker die grens niet bewaken."