• De grote drukte zorgde voor onveilige verkeerssituaties.
• De grote drukte zorgde voor onveilige verkeerssituaties. Foto: Cees van der Wal

Leefbaarheid Kinderdijk kaart bereikbaarheid aan bij gemeente

Kinderdijkers getergd door lange files

kinderdijk • De gemeente Krimpen aan den IJssel had de regie over het regelen van het verkeer in Kinderdijk.

In het Krimpense gemeentehuis leefde de verwachting dat meer mensen via Gouda zouden rijden. Er ontstonden in Kinderdijk vorige week op meerdere dagen lange files, tot laat in de avond. Dit tot grote ergernis van zowel automobilisten als inwoners van Kinderdijk.

"Krimpen aan den IJssel heeft de hele operatie uitgevoerd, in overleg met ons", aldus een woordvoerder van de gemeente Molenwaard. "IHC gaf toestemming om het bedrijfsterrein te gebruiken op momenten van grote drukte, maar de afweging om dat wel of niet te doen werd overgelaten aan de verkeersregelaars."

"Op woensdag 27 juli liet de gemeente twee ponten varen om de file weg te werken", vervolgt de Molenwaardse woordvoerder. "Krimpen aan den IJssel koos ervoor om steeds te handelen naar bevinding. Soms voer er één pont, soms voeren er twee. Van het IHC-terrein is geen gebruik gemaakt omdat ze de opstelplaats zo snel mogelijk leeg wilden maken door de extra pont in te zetten."

Een woordvoerder van Krimpen aan den IJssel meldt: "Het had onze prioriteit om mensen zo snel mogelijk naar de overkant te krijgen. We zijn verrast door de hoeveelheid verkeer voor de pont en hadden verwacht dat meer mensen via de hoofdomleiding langs Gouda zouden gaan. De tweede pont hebben we meteen langer in de vaart gedaan. Ook extra drukte door de paardenmarkt in Alblasserdam op woensdag 27 juli speelde een rol."

Het besluit om het door IHC aangeboden terrein niet te benutten had niets te maken met kosten voor extra verkeersregelaars, volgens de Krimpense woordvoerder. "Er stonden aan beide kanten van de Lek verkeersregelaars."