Kritiek op traditie van paardenmarkten

alblasserdam • Duijzer is bijzonder opsporingsambtenaar van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Hij is kritisch over de traditie van paardenmarkten die geen handelsdoel meer dienen, zoals die in Alblasserdam en Ameide.

Woensdag 27 juli was hij aanwezig op de markt in Alblasserdam, om toe te zien op de gang van zaken. "Dit is een rondtrekkend circus, er wordt niet of nauwelijks meer gehandeld. Handelaren ontvangen presentiegeld als ze hier naartoe komen, anders zouden er maar twee pony's staan. Terwijl paarden de mist geschikte dieren zijn om te vervoeren omdat ze hoog op de benen staan en daardoor snel uit hun evenwicht raken. Je moet ze dus niet voor onzinnige doeleinden vervoeren."

Hij snapt best dat mensen de markt leuk vinden. "Dit is folklore, net als het stierenvechten in Spanje. Moeders met kinderen komen de dieren aaien. Maar dat kun je ook in een manege gaan doen. Ik kom van een boerderij, ben een heel nuchtere dierenbeschermer. Wat heeft dit voor nut? Ik kom handelaren tegen die morgen naar de markt in Voorschoten gaan. Die dieren moeten dan alweer de trailer in, weer zes uur figureren voor langs wandelende mensen. Mijn standpunt is ook het standpunt van mijn werkgever." Overigens vindt Duijzer dat de zaken op de markt in Alblasserdam goed zijn geregeld.

Gevaarlijk

Wendy Stout van de dierenpolitie kraakt net als Duijzer een kritische noot: "Het frustreert me dat mensen niet beseffen hoe gevaarlijk een paard kan zijn voor jonge kinderen. Ze parkeren een kinderwagen naast een paard van 600 kilo. Als het dier schrikt en opzij springt, raakt zo'n kind ernstig gewond."

Anne Versluis van de paardenmarktcommissie Ameide reageert: "Wij hebben als commissie een protocol opgesteld voor het waarborgen van dierenwelzijn. Daarin staat bijvoorbeeld dat de dieren niet te lang in de zon mogen staan, dat ze een paspoort moeten hebben en hoe ze moeten worden geladen en gelost. We hebben zelfs eens een paard weggestuurd omdat het te lange hoeven had, waardoor het kreupel kon worden. Een paar jaar terug hebben we een compliment gehad van de dierenpolitie omdat we zo goed met de dieren omgaan."

"Je moet de markt niet vergelijken met die van vijftig jaar geleden; nu gaat het om de keuringen en het ringsteken. Wat het vervoer van paarden betreft: ik was actief in de dressuursport; daar vervoer je ook paarden voor toch?"

Bert de Haan, voorzitter van het paardenmarktcomité Alblasserdam: "Ik vind niet dat het vervoer van paarden verkeerd is. En ik heb mijnheer Duijzer nooit gesproken. Overigens praten drie leden van ons comité en ikzelf op 31 augustus met de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) over een landelijke zienswijze aanpak verbeteren welzijn paarden op paardenmarkten." De RDA is een onafhankelijke raad van deskundigen die de staatssecretaris van Economische Zaken adviseert over vraagstukken op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid. De Haan: "Ons is gevraagd om mee te werken aan de totstandkoming van een zienswijze. Ik ga blanco die bespreking in."

Ook de veiligheid op de paardenmarkt heeft de aandacht van zowel de gemeente als het comité in Alblasserdam. De commissie in Ameide heeft geen brief ontvangen van de RDA.

Anne Marie Hoekstra