Veerdienst onder de loep

regio • Hoe kunnen veerdiensten verduurzamen? Wat wil en verwacht de hedendaagse reiziger? Deze vragen, en vele andere, zullen aan bod komen in de herziening van het onderzoek Verdiensten van veerdiensten.

Behalve een actualisering van de belangrijkste kengetallen (veerdiensten, reizigers, omzet, FTE's, e.d.), gericht op utilitaire en recreatieve reizigers, zal er ook een doorkijk naar de toekomst gegeven worden. Daarbij wordt gekeken naar landelijk en regionaal beleid in het kader van mobiliteit, toerisme en openbaar vervoer, als naar maatschappelijke waardes in het kader van innovatie, milieu, klantbeleving, marktontwikkeling. Bij veel provincies ontbreekt bijvoorbeeld structureel beleid ten aanzien van veerdiensten. Wat betekent dit voor de ontwikkeling van veerdiensten?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Mark Hoekstra, masterstudent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, bij het CBRB, in gezamenlijke opdracht van het LVP en de VEEON. Het onderzoek omvat de gehele veerdienstsector: zowel utilitaire als recreatieve veren, zowel auto- als fiets- en voetveren, zowel snelle als langzame veren en zoete als zoute veren, evenals aanvullende diensten voor personenvervoer over water zoals watertaxi's. De resultaten worden in het najaar gepresenteerd.