Alblasserwaard wordt paradijs voor kanoërs

regio • Komende winter verschijnen er in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden tientallen kleine aanlegsteigers, informatiebordjes en opstapplaatsen voor kanoërs. Den Hâneker en de Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN) werken hard aan een vaarroutenetwerk.

Ria van Wijngaarden uit Giessenburg is via Den Hâneker betrokken bij de realisatie. Ze vertelt: "Veel mensen beseffen niet hoeveel mogelijkheden er in onze regio zijn voor kanoërs. Je kunt dágen kanoën in de Alblasserwaard. In totaal komen er in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zestien routes. In de Alblasserwaard kunnen ze bijna allemaal aan elkaar geknoopt worden. In de Vijfheerenlanden komen twee aparte routes; daar is overstappen van de ene op de andere route niet mogelijk."

De routes zullen zoveel mogelijk digitaal beschikbaar zijn. "We willen zo min mogelijk grote borden neerzetten. Wel komen er kleine bordjes aan bestaande elementen in het landschap, zoals bruggen. We gaan de routekaarten op zoveel mogelijk sites zetten, zoals Izitravel.com, zodat mensen die kunnen downloaden. Het is ook mogelijk om op GPS te gaan varen. Momenteel ben ik druk bezig om dat voor te bereiden. Ik krijg coördinatoren aangeleverd die ik inlees in Google Maps."

Geld voor de realisatie van het vaarroutenetwerk komt van de provincie, Regio AV, Rabobank en de ANWB. "Ook kregen we een gift van Habo in Noordeloos en toeristische ondernemers steken er arbeid in. Het Waterschap verleent volop medewerking." Heel belangrijk is de expertise van de TKBN. "De bond heeft alle kennis en kunde en weet waar we op moeten letten."

Komend voorjaar zal ook het wandelroutenetwerk in de regio klaar zijn en een update van het fietsroutenetwerk. "Als Den Hâneker zijn we eigenaar van het vaarroutenetwerk, samen met ondernemers gaan we zorgen voor het onderhoud van de steigers."

De Rabobank verstrekte subsidie voor een kano in Rabobankkleuren, met het logo van de bank erop. "Die gaat rouleren langs de verhuurders van kano's die lid zijn van Den Hâneker. Hij is nu bij de Ammerse Boezem, gaat daarna naar Noordeloos en dan naar de Notenhoeve in Ottoland." Een deel van het netwerk zal geschikt zijn voor elektrische sloepen. Daarom spreekt Den Hâneker consequent over een vaarroutenetwerk. In overleg met het gebiedsplatform wordt kwetsbare natuur niet in de routes opgenomen.