• De waterpompen toen ze nog bij Aantjes Goudriaan Machinery stonden.
• De waterpompen toen ze nog bij Aantjes Goudriaan Machinery stonden.

Droge voeten, mede dankzij Aantjes

goudriaan • Aantjes Goudriaan Machinery heeft begin deze week vijf grote waterpompen geleverd aan Waterschap Rivierenland. Bij hevige regenval moeten ze Hardinxveld-Giessendam drooghouden.

"De belofte dat iedereen daar droge voeten houdt, kunnen we natuurlijk niet hard maken, maar het zal zeker helpen", vertellen Henrie van Vuren en Bart Michielse van Aantjes Goudriaan Machinery aan de Hoogt 1a in Goudriaan.

Loonbedrijven De Kuiper uit Noordeloos en De Jong uit Hardinxveld hebben de vijf waterpompen van het merk Veneroni type AP400 maandag afgehaald. De mobiele pompen worden ingezet bij hevige regenval in Hardinxveld Giessendam. De beide loonbedrijven rijden de pompen dan naar de Merwestreek, de Giessenzoom, de wijk over het spoort, Hardinxveld-Giessendam Zuid en de Kanaaldijk Noord in Hardinxveld-Giessendam.

"Het is de bedoeling dat het dan gedaan is met de overlast, maar dat weet je natuurlijk nooit. Het kan ineens zó hard gaan, dat er geen houden aan is", legt Michielse uit. De pompen zijn in staat om 1800 kubieke meter water per uur weg te pompen. "Als er hevige regen verwacht wordt, kunnen de pompen alvast aangesloten worden om het oppervlaktewater alvast wat omlaag te brengen."

Waterschap Rivierenland zocht vorig jaar augustus contact met Aantjes Goudriaan Machinery over de levering van sterke waterpompen. Zware regenval had er toen voor gezorgd dat delen van Hardinxveld-Giessendam onder water kwamen te staan. Beelden van volgelopen tuinen en huizen werden zelfs het landelijk nieuws.

Dat scenario wil Waterschap Rivierenland graag in de toekomst voorkomen. Er werden verschillende modellen waterpompen getest en uiteindelijk werd een keuze gemaakt voor de genoemde mobiele pompen.

"Wij, als Aantjes Goudriaan Machinery, zijn blij dat wij bij mochten dragen om eventuele wateroverlast te beperken in Hardinxveld-Giessendam", besluit Henrie van Vuren van het Goudriaanse bedrijf. De pompen zijn direct inzetbaar en zullen bij de eerstvolgende grote regenbui ingezet worden.