• De zoutkamer van Halo Therapie Groot-Ammers.
• De zoutkamer van Halo Therapie Groot-Ammers. Foto: Geurt Mouthaan

De genezende werking van zout

groot-ammers • De zuiverende werking van zout inzetten om huid- en luchtwegklachten terug te dringen: dat is wat Halo Therapie sinds afgelopen week in het Gezondheidscentrum in Groot-Ammers aanbiedt.

Zout op de vloer, zout in de lucht; de zoutkamer van Halo Therapie ademt letterlijk zout. Vier klanten zitten op hun gemak op houten strandstoelen. Een verstuiver zorgt er voor dat het medicinale zout verspreid wordt in de ruimte. "Het gaat om sessies van een uur", vertelt Louise van Noordenne, die samen met haar vader Arie van Noordenne Halo Therapie Groot-Ammers runt. "Het is een behandeling die in Nederland nog onbekend is, maar in het zuidoosten van Europa al lang zeer populair is."

Arie van Noordenne, inwoner van Noordeloos, nam het initiatief om deze nieuwe therapievorm in de Alblasserwaard aan te gaan bieden. Als longpatiënt ervoer hij zelf de genezende werk van zout. "Ik heb hele slechte longen, van jongs af aan al. Astmatische bronchitis heeft geresulteerd in COPD 3. Toen wees mijn broer Gerrit me erop dat in Heemstede deze therapie werd aangeboden. Als nuchtere Alblasserwaarder stond ik er eerst heel sceptisch tegenover. Maar na de derde sessie sloeg het aan en kwam er heel veel rommel uit mijn longen. Sindsdien voel ik me herboren. Ik heb echt mijn leven hierdoor teruggekregen. Dat gun ik anderen ook; benauwdheid, het gevoel dat je stikt, is erger dan de ergste pijn. Halotherapie kan daarbij helpen."

Zijn ervaring wordt ondersteund met artikelen in het internationaal bekende medische tijdschrift The Lancet, waarin de genezende werking van zout wordt aangetoond. "Alleen vond ik het lastig om elke keer naar Heemstede te rijden. Via een vriend hoorde ik dat de onderste etage van het Gezondheidscentrum te huur stond. Die kans heb ik gegrepen om hier Halo Therapie Groot-Ammers te beginnen."

De dagelijkse leiding is in handen van zijn jongste dochter, Louise. "De praktijk is open op maandag, woensdag en donderdag. Iedereen kan een afspraak maken; een verwijzing van de dokter is niet nodig. Één sessie kost dertig euro. Hoe meer sessies je neemt, hoe goedkoper het is."

Halotherapie (halo is het Griekse woord voor zout) zorgt voor het oplossen van vastzittend slijm oplost en voor vermindering van luchtwegirritaties. "Mensen die last hebben van aandoeningen als astma, rokershoest, COPD, hooikoorts en cystische fybrose kunnen hier veel baat bij hebben. Maar ook voor huidproblemen als acne, psoriaris en eczeem is deze therapie heilzaam. En ook voor gezonde mensen is het goed voor de gezondheid; het maakt de luchtwegen schoon. Vooral sporters hebben daar baat bij."


q www.halotherapie-grootammers.nl