• Door boorpalen te gebruiken kan er dicht bij de huizen worden gewerkt.
• Door boorpalen te gebruiken kan er dicht bij de huizen worden gewerkt. Foto: Cees van der Wal

Deskundigen onder de indruk van Dijkverbetering KIS

'We mogen nu niet indutten'

groot-ammers • Combinatie Dijkverbetering Molenwaard (CDVM) liet tijdens het symposium zien hoe zij met betonnen boorpalen de dijk verstevigt zonder risico op grote schade aan woningen. "De aanwezige waterschappen en adviesbureaus waren onder de indruk dat we zo dicht bij woningen zo'n grote constructie aanbrengen zonder veel grote schades", vertelt projectmanager Kees Scheer.

Boorpalen waren nog niet eerder toegepast bij dijkverbeteringen en al helemaal niet in dijken op een slechte, slappe ondergrond met veen en slappe klei. Inmiddels zijn al zo'n 850 boorpalen aangebracht en dit aantal zal oplopen tot 1.000 stuks. Vooraf zijn er nauwgezette berekeningen gemaakt, waarbij rekening is gehouden met het gewicht van de machines, de afstand tot de huizen, de ondergrond, de funderingen van de huizen én de veiligheid van de dijk tijdens de werkzaamheden. De bouwers hebben de techniek gaandeweg geoptimaliseerd. "We krijgen minder meldingen binnen dan als we met damwanden de dijk hadden versterkt en de meldingen die we binnenkrijgen hebben veelal betrekking op kleine schades. Het werkt dus én we halen de planning."

Combinatie Dijkverbetering Molenwaard werkt sinds 2014 in opdracht van Waterschap Rivierenland aan de dijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer. De werkzaamheden worden uitgevoerd door CDVM, waarin Mourik uit Groot-Ammers een belangrijke rol speelt. Het aanbrengen van de constructies bij Streefkerk en Groot-Ammers zijn inmiddels afgerond en eind dit jaar is ook het traject tussen de Standerdmolen en Middelweg in Nieuw-Lekkerland gereed. Hier wordt de komende maanden nog hard gewerkt aan het aanbrengen van boorpalen en een barettenconstructie. Een barettenwand is een constructie van betonnen diepwandpanelen die een klein stukje uit elkaar staan.

Scheer: "De samenwerking met het waterschap, de gemeenten en bewoners gaat goed en er zijn gelukkig geen ongevallen gebeurd. Door de handhavingsactie van de politie houdt iedereen zich nu redelijk aan de snelheid van dertig km/uur. We liggen op schema en ik ben tevreden over hoe het gaat, maar we mogen niet indutten. Er is nog veel te doen."

De komende vier maanden worden de dijken bij Nieuwe Veer in Streefkerk, 't Zwaantje en de Watertoren in Nieuw-Lekkerland en Sluis in Groot-Ammers omgelegd richting de rivier. De huidige rijweg van de dijk wordt afgegraven waardoor een stabiele dijk ontstaat en de nieuwe dijk bij hoog water stevig blijft. Het afgraafwerk begint deze zomervakantie in Streefkerk nabij de aanwezige school, zodat de basisscholieren niet door het werkvlak hoeven te fietsen. Bij de jachthaven van Streefkerk komt een plein, waardoor er een boulevardgevoel zal ontstaan. Dit is een initiatief van de gemeente Molenwaard en Waterschap Rivierenland.

Ook zal de komende periode gewerkt worden aan de Klimaatdijk. Deze dijk wordt hoger en zwaarder dan de andere dijken, waardoor deze een overstromingskans van slechts 1 op de 20.000 jaar heeft. Voor de meeste dijken is 1 op de 2.000 jaar het uitgangspunt. Door de zeer kleine overstromingskans, is bouwen op de klimaatdijk toegestaan. "Er is voor de dijkverzwaring veel gesloopt bij Streefkerk, waardoor de dijk op plekken een kaal aanzicht heeft gekregen. De nieuwe huizen op de klimaatdijk compenseren dat." De klimaatdijk zal naar verwachting rond oktober 2017 gereed zijn, al hangt de planning van het project sterk af van de uiteindelijke zetting van de grond.

Verder zullen er nog op alle plekken afwerkingswerkzaamheden plaatsvinden. Na het aanbrengen van de constructies worden deze weggewerkt onder de nieuwe taluds en de stoepen worden weer aangesloten op de nieuwe dijk. Als allerlaatste wordt er nieuw asfalt aangebracht op het hele traject. "We zetten alles op alles om eind 2017 klaar te zijn."

Het project is te volgen via de Facebookpagina Dijkverbetering KIS.

Marijke Verhoef