Boek over Van Brederode

lexmond/vianen • Het machtige Hollandse geslacht Van Brederode heeft een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen Spanje in de 16e en 17e eeuw. Reinout III en zijn zoon Hendrik III, ook wel de Grote Geus genoemd, waren daarin kopstukken. Reinoud III had ook voor de nodige bastaardkinderen gezorgd. Uit één van hen ontstond de bastaardtak Van Brederode van Bolswaert. Deze familienaam was ontleend aan de Bolswaard, een eiland in de Lek tegenover het dorp Lexmond, dat de familie in eigendom had. Hierop stond ook haar woonhuis, dat omringd was door een gracht.

In de kerken van Lexmond en Hillegom zijn nog veel herinneringen aan dit geslacht bewaard gebleven. Al met al een boeiende en intrigerende familiegeschiedenis.

Als erkende bastaarden van Reinoud III van Brederode hadden de leden van het geslacht Van Brederode van Bolswaert een prima uitgangspositie om een goede plaats op de maatschappelijke ladder te bereiken en om goede huwelijken te sluiten. Dat lukte in het begin ook prima. Het feit dat de familie de rooms-katholieke godsdienst trouw bleef, had daarop geen of weinig invloed. Zo werden Hendrik van Brederode van Bolswaert en later zijn zoon Frederik Lodewijk drossaard van het Land van Ameide en Tienhoven.

Over deze interessante familie verschijnt begin juli een door Walter van Zijderveld geschreven boek. De titel is 'Opgaan, blinken en verzinken. De geschiedenis van het geslacht Van Brederode van Bolswaert'. Het vlot geschreven en daardoor prettig leesbare boek is geheel in kleurendruk uitgevoerd.

Het rijk geïllustreerde boek telt 272 pagina's, heeft een harde kaft en bevat circa 210 illustraties. Het is een must voor iedereen die belangstelling heeft voor de lokale en regionale geschiedenis.

Het boek verschijnt begin juli en is dan in Lexmond verkrijgbaar bij De Spar Lexmond en de auteur (Berkenlaan 7) en in Vianen bij boekhandel Bruna en het Stedelijk Museum Vianen, voor de prijs van 22,90 euro. Het is ook te bestellen door 26,90 euro (inclusief 4 euro verzendkosten) over te maken op rekening NL 22 INGB 0000592779 t.n.v. W. van Zijderveld, onder vermelding van het bezorgadres.

Op donderdag 23 juni (vandaag) heeft de heer Van Zijderveld het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Bonthuis aangeboden.