• Restafval mag in steeds meer plaatsen niet meer in de kliko bij huis.
• Restafval mag in steeds meer plaatsen niet meer in de kliko bij huis. Foto: aangeleverd

Meer gescheiden afval sinds VANG

regio • Reinigingsdienst Waardlanden is 'vooralsnog positief' over de resultaten van de nieuwe manier van afval inzamelen.

Cijfers worden later dit jaar bekend. VANG (Van Afval Naar Grondstof) is inmiddels ingevoerd in Molenwaard, Giessenlanden en Leerdam en in een groot deel van Gorinchem. In Gorinchem wordt het systeem momenteel in de laatste wijken ingevoerd, voor het einde van het jaar moeten ook inwoners van Zederik en Hardinxveld-Giessendam hun restafval naar een ondergrondse container brengen. Plastic verpakkingen, metaal en drankenkartons (pmd) gaan nu in de kliko die voorheen voor restafval werd gebruikt. Voor groente-, fruit- en tuinafval wordt nog altijd een groene kliko gebruikt, voor oud papier een kliko met een blauw deksel.

Kaartje

Sharon van der Spek, projectleider van VANG: "Pmd inzamelen aan huis zorgt nu al voor aanzienlijk meer gescheiden inzameling; er staan overal volle pmd-containers."

Mensen die toch nog restafval in hun kliko deden, kregen een kaartje. Geen vrolijke ansichtkaart, maar een soort label dat aan de kliko werd bevestigd, met daarop het verzoek het restafval eruit te halen. "Pas als het restafval eruit was, leegden we de kliko. Ja, mensen doen dat dus wel, want anders wordt hij niet geleegd. Onze medewerkers weten uit ervaring wat een kliko met plastic afval ongeveer weegt. Als die te zwaar is, legen ze hem niet omdat anders de hele vracht vervuilt. Maar het komt steeds minder vaak voor dat het misgaat. Controleren doen we steekproefsgewijs."

Mensen die echt niet in staat zijn om hun restafval weg te brengen, kunnen dat melden bij Waardlanden.

Van der Spek: "Voor mensen met een medische indicatie hebben we kliko's met een geel deksel. Het wegbrengen van bijvoorbeeld incontinentie- of stomamateriaal is voor sommigen te zwaar. Mensen moeten echt niet in staat zijn om het naar een container te dragen en geen sociaal vangnet hebben. Ook voor mensen met hart- of luchtwegklachten kan het een probleem zijn. Als iemand een aanvraag doet voor een gele kliko - meestal is dat een dochter of een zoon - dan vragen wij door. Vaak krijgen we een lange mail van familie, met een heel persoonlijk verhaal. Soms gaat een collega langs bij mensen. Een medische indicatie van de huisarts is niet nodig." Waardlanden heeft sinds de start van VANG aan 56 mensen een kliko met een geel deksel verstrekt. Deze wordt eens in de twee weken geleegd. Dat gebeurt aan huis, dus aan de weg zetten hoeft niet.

Dat restafval wegbrengen lastiger is dan plastic, onderschrijft Van der Spek niet. "Restafval kun je ook gewoon buiten zetten totdat je langs een container gaat. Als het goed is zitten er geen dingen tussen die dieren willen opeten."