• Goudriaan komt in actie voor Afrika.
• Goudriaan komt in actie voor Afrika.

'Hongersnood ondergesneeuwd door vluchtelingenproblematiek'

Goudriaan in actie voor Afrika

goudriaan • 'Goudriaan voor Afrika' staat dik omlijnd in de dorpsagenda. De actiedag is op zaterdag 25 juni. Veertig miljoen mensen dreigen in Afrika om te komen door hongersnood. Het natuurverschijnsel El Niño is verantwoordelijk voor de droogte, waardoor de oogsten tegenvallen, de prijzen omhoog schieten en voedsel voor veel mensen nagenoeg onbetaalbaar wordt. En toch is een mooie opbrengst op de actiedag niet het hoogste doel. "Bewustwording is zeker zo belangrijk", benadrukt Wido Blokland, één van de initiatiefnemers.

Idomeni

De kiem voor 'Goudriaan voor Afrika' ligt bij Mariëtte de Bruin, die eerder dit jaar acht dagen als vrijwilliger -samen met haar moeder- hulp verleende in het Grieke vluchtelingenkamp Idomeni, waarvan we de beelden allemaal kennen. "We konden daar hele praktische hulp bieden door voedsel en kleding uit te delen."

Eenmaal weer thuis liet Mariëtte de talrijke indrukken bezinken. "Hoe schrijnend de situatie in Idomeni ook was, als ze lang genoeg in de rij stonden, hadden de vluchtelingen elke dag te eten. Daar ligt een contrast met de hongersnood in Afrika, waar veel mensen er niet zeker van zijn dat ze één maaltijd per dag binnen krijgen."

Het idee voor een actiedag was geboren. Mariëtte en haar man Jacco de Bruin verzamelden een kerngroep rond zich heen. Een actieteam dat inmiddels uit elf personen bestaat en de breedte van het dorp vertegenwoordigd. "We hebben dorpsbreed de verbinding gezocht. Dat maakt het extra waardevol", ervaart Mariëtte.

Droom

Door de vluchtelingenproblematiek is de hongersnood in Afrika enigszins ondergesneeuwd geraakt, menen Mariëtte de Bruin en Wido Blokland. "Er voltrekt zich een enorme ramp, die nauwelijks te bevatten is." Ze hopen Goudriaan in beweging te krijgen voor Afrika. "We zien tijdens de voorbereiding al een grote bevlogenheid. De actiedag is wat ons betreft stap één. Stap twee is bewustwording. Oog hebben voor de ander, iets voor de ander willen betekenen. Dat stopt niet na de actiedag."

In het actieteam leeft een droom. "Wat kunnen we nog meer doen? Misschien wel een dorp in Afrika 'adopteren', kennis delen, noem maar op. Het is namelijk een structureel probleem. We hopen genoeg dorpsgenoten te motiveren en te mobiliseren om iets blijvends te gaan doen. Als die beweging ontstaat, gaan we na zomervakantie nadere plannen maken."

Op de actiedag zal geld ingezameld worden voor de aanschaf van voedselpakketten. Een pakket kost 10,50 euro, waarvan iemand in Afrika een maand kan leven. De pakketten krijgen een goede bestemming in Ethiopië, via Kerkinactie. "Als we met elkaar denken: 'We kunnen het probleem in Afrika niet oplossen', dan gebeurt er niets. Vooral een aantal mensen kunnen we heel concreet iets betekenen."

Programma

'Goudriaan voor Afrika' wordt gehouden op zaterdag 25 juni vanaf 16:00 uur in de speeltuin en op het trapveld. Uiteraard zijn bezoekers van buiten het dorp van harte welkom. Het programma bestaat onder meer uit een kleedjesmarkt en een twintigtal workshops. Deze workshops (van trekker rijden tot portretfotografie, van bijen houden tot kalligraferen, van vliegeren tot houtsnijden en van siersmeden tot een voetbalclinic) zijn te volgen voor slechts twee euro per stuk. Het is mogelijk aan meerdere workshops deel te nemen.


En verder: een pannenkoekenbuffet (18:00-19:30 uur), Schijt je Rijk (de kavels worden voor 5 euro verkocht; hoofdprijs is een rondvlucht boven Goudriaan) en Serious Request met DJ Gerjan (18:00-22:00 uur, muziek voor een prikkie).

q www.facebook.com/goudriaanvoorafrika