• Dirk van Krieken is al 31 jaar lid van De Lekschutters.
• Dirk van Krieken is al 31 jaar lid van De Lekschutters. Foto: Anne Marie Hoekstra

De Lekschutters zijn 'geen boemannen'

nieuwpoort • Opperste concentratie, perfectie spierbeheersing en goede ademhalingcontrole zijn nodig om te presteren in de schietsport.

Het individueel kunnen presteren en de techniek maken de schietsport volgens Dirk van Krieken uit Langerak aantrekkelijk. Doelend op schietincidenten die zijn geliefde sport meetrokken in negatieve publiciteit zegt hij: 'We zijn geen boemannen, maar gewoon een fascinerende sportvereniging." Lid worden kan niet zomaar. "Iemand moet een verklaring omtrent gedrag hebben, moet verzekerd zijn en lid worden van de bond. Ook moet je een psychologische test invullen. Een goede zaak." De site van de vereniging vermeldt bovendien dat iemand die lidmaatschap overweegt alleen mag komen kijken op introductie van een lid, na voorafgaande afspraak met het bestuur.

Jubileum

Schietvereniging De Lekschutters in Nieuwpoort bestaat een halve eeuw en telt ongeveer honderd leden. "Er komen zelfs leden uit onder andere Kaatsheuvel, Eindhoven en Zwijndrecht. Mensen komen van verder weg naar ons toe omdat we goede banen hebben: vier banen van 25 meter, vier van 12 meter en twee van 10 meter voor klein kaliber pistool. Er worden hier officiële KNSA-disciplines geschoten."

"Er komt best wat bij kijken als je goed wilt scoren", zegt schietinstructeur Van Krieken. "Wij moeten tien keer hetzelfde goed doen. Bij een halve meesterserie zelfs veertig keer." Hij werd zelf derde van Nederland met een zwartkruitgeweer uit het begin van de negentiende eeuw. "Dergelijke wapens werden gebruikt in de Amerikaanse burgeroorlog."

Een van de oprichters van de vereniging was Casper Brokking. "Aanvankelijk was het een personeelsvereniging voor de Vezelpers. Ze zijn in de boerderij van Van Harten op de Hoogstraat begonnen. Later verhuisden ze naar de graanhandel in Langerak. Nu delen we ons gebouw aan de Singel met de ijsclub. Als er ijs in de gracht ligt, halen wij onze spullen uit het gebouw. Een gezamenlijke stichting van beide verenigingen beheert het clubgebouw."

Open dag

Om het 50-jarig bestaan te vieren, houden De Lekschutters op zaterdag 25 juni een open dag, van 11.00 tot 15.00 uur. "Tijdens de open dag kunnen bezoekers de sport uitproberen. Oud-leden zijn natuurlijk ook welkom. De koffie staat klaar."

Voor meer informatie: www.delekschutters.nl.