• De onthulling van het poldergedicht.
• De onthulling van het poldergedicht. Foto: Geurt Mouthaan

Nieuw gedicht in polder bij De Kikker

brandwijk • Bij De Kikker, op de grens tussen Brandwijk en Groot-Ammers, is sinds donderdag het negende gedicht van het project Dichterbij de Polder te lezen.

En dichterbij de polder kun je op deze plek, langs de boezem, omringd door weilanden, sloten en boerderijen en met de Ammerse molens op de achtergrond, bijna niet komen. Een passerende tractor zorgt ervoor dat één van de toespraken even onderbroken moet worden.

De schrijfster van het poldergedicht, Saskia Stehouwer, koos de locatie, naast de nieuwe fietsbrug over de boezem, zelf uit. "Dit brengt de fietser ertoe om een moment af te stappen en zo dichterbij de polder te zijn", stelt Lia Tieleman uit Ottoland, voorzitter van de Stichting Strand Links. Samen met de dichteres verricht zij de openingshandeling, door de planten rond het in beton uitgevoerde gedicht weg te halen.

Sponsoring

Strand Links sponsorde dit negende gedicht van Dichterbij de Polder, een project van Lionsclub Alblasserwaard Souburgh. Door heel de streek zijn speciaal hiervoor gemaakte gedichten van onder anderen Anna Enquist en Neeltje Maria Min te vinden. Aan het tiende gedicht wordt overigens al gewerkt. Lia Tieleman: "En ook in 2017 willen wij de plaatsing weer sponsoren."

Wethouder Kees Boender van de gemeente Molenwaard laat weten vereerd te zijn met de versregels. "Zeker op deze karakteristieke plaats in onze gemeente komt dit goed tot zijn recht. Het is goed dat ons gebied waar wij leven, wonen en werken omlijst wordt met cultuur en literatuur."

Geurt Mouthaan