CPO-
woningen
Kooikerspad
Streefkerk

De gemeente Molenwaard is voornemens om aan de Dotterbloem in Streefkerk een CPO project te realiseren. De basis voor dit project is een raadsbesluit uit 2014 waarin staat vermeld dat de woningen zijn bedoeld voor jongeren die afhankelijk zijn van de goedkope koopsector. Hiermee kwam de gemeente de jongeren tegemoet die de starterswoningen in project timmerfabriek niet konden betalen. In het besluit is een koop-/aanneemsom van 150.000 euro vastgesteld, die maximaal mag oplopen tot 175.000 euro. Deze doelstelling is echter uit het oog verloren.

Omdat er slechts zeven kopers zijn, heeft de gemeente besloten dat het project moet worden uitgevoerd op een zo goedkoop mogelijke wijze. Dit betekent onder andere dat de sloot aan de Dotterbloem moet worden gedempt. Als omwonenden zijn wij daar niet blij mee. Bovendien is het onbegrijpelijk dat in een nieuwbouwwijk sloten worden gedempt terwijl iedereen weet dat een goede waterafvoer alleen maar belangrijker wordt in de toekomst.

Toen wij tijdens de raadsvergadering van 24 mei jongstleden vragen stelden over het bovenstaande, bleek dat er maar één criterium is om in aanmerking te komen voor een CPO woning, namelijk dat de koper een koopstarter is (iemand die een huurwoning achterlaat danwel voor het eerst op zichzelf gaat wonen). Jong of oud, rijk of arm, iedereen mag zich aanmelden en de hoogte van de aanneemsom mag je zelf bepalen.

Wij vinden dit opmerkelijk, maar wij kunnen ons bovenal voorstellen dat dit beleid vraagtekens oproept bij huurders die zich niet hebben ingeschreven voor het project omdat zij dachten hiervoor niet in aanmerking te komen. Wij zouden weleens willen weten om hoeveel mensen het gaat en roepen hen daarom op om zich binnen een week bij ons te melden. Best kans dat zich een extra groep kopers meldt, waardoor er méér woningen kunnen worden gebouwd en het financieel haalbaar is om het karakteristieke slotenpatroon in onze wijk te handhaven. Iedereen blij, toch?

fam. Zaagman (Dotterbloem 2)
fam. Voerman (Dotterbloem 22)