• Enkele bewoners van de Middelweg in Nieuw-Lekkerland.
• Enkele bewoners van de Middelweg in Nieuw-Lekkerland. Foto: Janny den Besten

'We hebben het met z'n allen super naar ons zin!'

Deel Middelweg bestaat honderd jaar

nieuw-lekkerland • Terwijl ze ieder jaar hun Middelmix, Gouden Oliebol en High Borrel hebben, vieren ze dit jubileum met één lange feestweek voor oud en jong. Mits je natuurlijk in hun buurtje woont…

"Honderd jaar geleden werden de huizenblokken door J & K Smit Kinderdijk gebouwd als woningen voor de toekomstige werknemers," vertelt Jaap Verschoor, één van de bewoners. "Vóór de twee rijen liep een sloot waar enige bruggetjes overheen lagen om bij de woningen te komen. Achter het huis beschikte iedere bewoner over een achtertuin, daarna kwam het achterpad waar alle mensen gebruik van maakten en daarachter een lap grond waarop men zijn eigen groentes kon verbouwen."

"In onze tijd vormen de achterste stukken land de verbinding. Daar is het waar ons buurtleven zich afspeelt! Bewust hebben we de hekken tussen naburige huizen laag gehouden, zodat we makkelijk met elkaar een praatje kunnen maken. Onze kinderen mogen over die lage hekken klimmen en spelen allemaal met elkaar."

Beetje verbaasd

"Toen ik hier 12,5 jaar geleden kwam wonen, was ik eerst wel een beetje verbaasd," vertelt Marieke Kant. "Op onze grond was een kleine boomgaard. Ik keek er gek van op dat de buurtkinderen daar appels gingen plukken. 'Mijn moeder kan zulke lekkere appelmoes maken!' zeiden ze. Dat was even wennen, maar ik vond het ook wel grappig."

"Ik vind het heel fijn om hier te wonen. We zijn close, maar lopen de deur niet plat bij elkaar", vervolgt Marieke. "Als je privacy wilt, moet je gewoon duidelijk zijn en je eigen poort dicht doen. Het fijne is dat iedereen elkaar respecteert. Wanneer iemand niet mee wil doen met bepaalde activiteiten, is dat ook prima. De waarde achter dit buurtleven is dat je oog voor elkaar hebt."

"Toen er bijvoorbeeld brand was geweest in een schuur, heeft heel de buurt geholpen om die schuur af te breken. Ook hebben de mannen een weeklang 's nachts patrouille gelopen, omdat er in die tijd meerdere Lekkerlandse panden in brand werden gestoken."

Middelmix

Elk jaar vindt op een van de grasvelden de Middelmix plaats. Ieder kookt daarbij zijn eigen potje en daarbij voor één persoon extra, zodat er eten in overvloed is. Een andere traditie is de Gouden Oliebol tussen kerst en oudejaarsavond. De door de buren gebakte oliebollen worden door een jury gekeurd en de winnaar komt in het bezit van de Gouden Oliebol: een oliebol van piepschuim met goudverf overtrokken.

Voor de mannelijke buurtbewoners is er ongeveer eens in de twee maanden een High Borrel. In het verleden gingen de mannen eenmaal per jaar met elkaar op wandelvakantie. Nu zijn er plannen om in 2018 een treinreis door Engeland te maken.

Feestweek

Momenteel zijn de bewoners heel druk met het organiseren van de feestweek van maandag 27 juni tot en met zaterdag 2 juli. De oudste bewoner die hier al haar hele leven woont, mevrouw Verschoor, zal het feest openen door een lint door te knippen. Verder zal er een Pannenkoekenloop zijn, evenals een Cup Cake Cup, een High Gehaktbal, een Graffiti Workshop, een Foto-en-Filmavond, enzovoorts. Alle activiteiten worden aangekondigd in nummer 24 van het zogenaamde MiddelwegNieuws. Deze nieuwsbrief wordt regelmatig rondgestuurd.

Uitnodiging voor oud-bewoners

Hartelijke uitnodiging voor alle oud-bewoners van Middelweg 12 tot en met 48: woensdag 29 juni doorlopende foto- en filmvoorstelling in 't Attuljee (achter de huizenblokken), aanvang 19.30 uur, koffie plus cupcake, en gratis toegang

Janny den Besten