Nieuw voorstel subsidies Spant en Het Bosch

zederik • Het college van Zederik stelt de raad voor om garant te blijven staan bij financiële tekorten van de dorpshuizen Het Spant in Ameide en Het Bosch in Lexmond.

Maandag besprak de gemeenteraad een 'toekomstvast voorstel' voor de subsidies voor Het Spant en Het Bosch. Het stuk is het vervolg op een motie van de Zederikse raad van januari 2015, waarin het college de opdracht kreeg ervoor te zorgen dat de gemeente op afstand van de dorpshuizen zou komen en de exploitatietekorten en daarmee het geld dat Zederik hierin moest steken afgebouwd zouden worden. Het college wil dat doen door op basis van het tresholdprincipe de Stichting dorpshuis Ameide-Tienhoven en de Lexmondse Sportstichting te voorzien van een financiële buffer. Met deze financieringsstructuur, waarbij een vaste subsidie met de stichting overeen wordt gekomen, moet het begrotingsrisico van het ongelimiteerd aanvullen van exploitatietekorten tegengegaan worden.

Tegelijkertijd spreekt het college uit dat elk dorp een dorpshuisfunctie moet behouden. 'De gemeente zal zich daarom garant moeten stellen voor exploitatietekorten, die niet door de financiële buffer vanuit het tresholdprincipe kunnen worden opgevangen'. 'Een doekje voor het bloeden', zo omschreef Evert Geluk (SGP) deze insteek. "We blijven als gemeente verantwoordelijk voor tekorten. De kern is juist: hoe kunnen we de exploitatie verbeteren? Zijn de uitbaters in staat om daarvoor een goed plan neer te leggen?"

De stichtingen zelf hebben volgens burgemeester en wethouders op kortere en langere termijn mogelijkheden om de bedrijfsvoering van de dorpshuizen te optimaliseren. 'Daarmee kunnen inkomsten worden verhoogd dan wel kosten bespaard. De gemeente kan hierin meewerken door geen nieuwe (gemeentelijke) voorzieningen meer te bouwen in Ameide-Tienhoven en Lexmond en door inkomsten genererende initiatieven te ondersteunen.'

Arie den Besten (CDA): "U zult toch dwingende afspraken moeten maken met de stichtingen om de exploitatie rendabel te krijgen, als dat al lukt." Wethouder Wim Mulckhuijse gaf aan: "Er zijn vanuit de stichtingen al diverse suggesties aangedragen om de inkomsten te verhogen. Er moet niet het beeld ontstaan dat de uitbaters maar een zesje verdienen. Op diverse punten is er al een opgaande lijn ingezet."


Geurt Mouthaan