• Peter Paul Klapwijk (midden) leidde de Engelsen rond.
• Peter Paul Klapwijk (midden) leidde de Engelsen rond. Foto: Aangeleverd

Engels Molengebied leert van Kinderdijk

kinderdijk • De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) kreeg vorige week bezoek van mensen die een Engels molengebied beheren: de Norfolk Broads. Het 'Engelse Kinderdijk' kan veel leren van Nederlandse ervaringen.

Norfolk is een streek direct ten noordoosten van Londen. The Broads vormen een beschermd, laag gelegen natuurgebied dat opvallend veel overeenkomsten vertoont met Kinderdijk. Ooit was het moerassig, totdat Nederlandse molenmakers naar het gebied trokken om het droog te leggen. Nu staan er tientallen molens tussen riviertjes en meertjes. Er is wuivend riet, er leven vogels die zich ook in Kinderdijk zouden thuis voelen en het behoud van de molens is een uitdaging. Er is nog een overeenkomst: net als Kinderdijk maakte het gebied in 1953 een watersnood mee.

Inkomsten

Peter Paul Klapwijk, communicatiemanager bij de SWEK, ziet veel parallellen als het gaat om het beheer van de Norfolk Broads en Kinderdijk. "Er zijn veel overeenkomsten met de SWEK van vijf jaar geleden. De Broads Authority probeert zorg te dragen voor het landschap en de molens, maar heeft weinig inkomsten, terwijl anderen goed verdienen aan het toerisme. Ook zijn er geen molenaars en te weinig vrijwilligers."

Onlangs kreeg de Broads Authority van de National Lottery een enorm bedrag voor restauratie van de molens. Klapwijk: "De Authority heeft ingezien dat restaureren kan, maar gek is als je vervolgens niets doet met de molens. Dan ben je over een tijd weer aan de beurt voor onderhoud. Bovendien is een gebrek aan inkomsten een extra achterstand; je blijft afhankelijk van subsidies. Dat is ook een overeenkomst met de SWEK van vijf jaar geleden."

Ecologen, restauratiespecialisten en bestuursleden van de Broads Authority lieten zich in Kinderdijk informeren over het beleid van de SWEK. Klapwijk: "Ze waren zeer onder de indruk toen ik vertelde over onze slechte jaren. Wij wisten destijds ook niet waar we moesten beginnen en besloten te overleggen met mensen uit de toeristische sector en van de provincie. We inventariseerden onze problemen en dachten met hen na over oplossingen. Zoiets gaan zij nu ook doen."

Molenaars opleiden

Ben Hogg, historic environment manager, noemde zijn bezoek aan Kinderdijk een 'life changing experience'. Projectmanager Will Burchnall twitterde: 'Learning a lot today'. Doelend op het genereren van inkomsten zegt Klapwijk: "Onderhoud van de molens en het gebied is het doel, ze moeten zich nu gaan richten op het middel. Ze moeten ook mensen gaan opleiden tot vrijwillig molenaar. Daar zouden wij een rol in kunnen spelen."

"De Engelsen vielen van hun stoel toen ik vertelde dat wij alleen onderhoudssubsidie krijgen voor draaiende molens. Wij vinden: een auto ga je ook niet restaureren om hem in de garage te laten staan. Een molen moet draaien."