• Vrijwilligers kregen afgelopen week een demonstratie.
• Vrijwilligers kregen afgelopen week een demonstratie. Foto: Geurt Mouthaan

Actie voor Tovertafel in 't Waellant

nieuw-lekkerland • Natalie de Bie van Rivas Zorggroep is een actie gestart om een Tovertafel te kunnen kopen voor ouderen met dementie in zorgcentrum 't Waellant in Nieuw-Lekkerland.

Ze hoopt daarmee circa 6.000 euro op te halen. Vorige week dinsdag kregen vrijwilligers al een demonstratie van dit nieuwe hulpmiddel, dat ouderen in de midden- tot late stadia van dementie stimuleert tot fysieke activiteit en sociale interactie.

De Tovertafel is een soort projector die van bovenaf op een tafel interactieve lichtanimaties projecteert. "De animaties reageren op de minimale beweging van handen en armen; hiervoor zijn meerdere spellen ontwikkeld", vertelt Natalie de Bie. "Mensen met dementie zijn zeer passief en hebben behoefte aan persoonlijke stimulatie, die wij door de aanhoudende bezuinigingen in de zorg helaas niet kunnen aanbieden. De Tovertafel doorbreekt deze apathie door op een speelse manier beweging en gesprekken te stimuleren."

Aanvulling

Vrijwilligers kunnen met bewoners hieraan deelnemen, maar ook familie, kleinkinderen, buren, iedereen die bij de bewoners op bezoek komt. "Er is soms weinig tot geen gespreksstof. Met de Tovertafel kunnen zij zo toch interactief met elkaar bezig zijn. Het is bedoeld als aanvulling, niet als vervanging van de activiteiten die er nu al zijn."

Giften voor de Tovertafel zijn welkom op het rekeningnummer NL80 INGB 0652 6852 93, ten name van Rivas Zorggroep, onder vermelding van 'giften ten bate van Tovertafel Waellant'.