• Arnout Rijpkema blijft het peloton net voor.
• Arnout Rijpkema blijft het peloton net voor. Foto: Richard van Hoek

Jan Muis tevreden met tweede plaats

groot-ammers • Feitelijk was Jan Muis na afloop van de 42ste wielerronde van Groot-Ammers een beetje verbaasd over zichzelf. Nog wat sukkelend met zijn gezondheid is hij weliswaar weer op de weg terug; maar dat hij in Ammers als tweede over de streep zou komen, had hij niet verwacht.

"Want", zo analyseerde hij na afloop deze koers met dat opvallende begin, "het was 25 rondjes lang alleen maar sprinten. Om dat bij te houden moest je gewoon honderd procent zijn. En dat ben ik nog niet. Als je, min of meer ongetraind en zonder wedstrijdritme, hier toch het podium haalt mag je tevreden zijn. Dus dat ben ik ook."

Zware valpartij

Inderdaad, de Giessenburger had goed geteld. De mannen van de sportklasse hadden slechts 25 van de 50 rondjes afgelegd. Een fikse valpartij nadat er pas twee rondjes waren gekoerst, was daar de oorzaak van. Toen klapte John Warmolts in de bocht naar de kerkstoep vol in de dranghekken. De coureur uit Baarn bleef even bewegingloos liggen, maar was meteen omringd door EHBO-ers en zelfs een voormalig berijder van de ambulance. Nadat het leek mee te vallen, en hij overeind wilde komen, pakte dat toch heel anders uit en moest de ziekenwagen er aan te pas komen.

Noodgedwongen moest de koers ingekort worden. Maar dat betekende wél 25 rondjes volle bak koersen. "We reden regelmatig boven de 55", toonde William Westerlaken zijn boordcomputer. Kortom, een levendige koers waarin met name de mannen van Jan van Arckel voor veel strijd zorgden. Vooral Bart Streefkerk droeg bij aan een hoog vermakelijkheidsgehalte. Niet voor niets werd hij winnaar van de leidersprijs.

Ook Westerlaken gaf kleur aan de wedstrijd. Dit rondje ligt de Lekkerlander wel. Vooral toen hij aansloot bij de weggesprongen Streefkerk en de sterk koersende Maarten Bremer leek er iets moois in het verschiet. Maar het feestje ging niet door. Ook niet voor Harmen Brandwijk, die zes ronden voor het einde alleen op avontuur ging. Hij pakte zomaar 15 seconden, maar moest toch buigen voor het peloton. Overigens werd hij nog knap vierde en met Jarno van Krimpen, William Westerlaken en Bart Streefkerk op de plaatsen vijf, zes en zeven en een mooie koers kon het publiek tevreden zijn.

De winst was echter voor Arnout Rijpkema uit Nieuwegein. De 26-jarige computerprogrammeur sprong in de laatste ronde na het klimmetje weg en wist het sprintgeweld nog net voor te blijven. Derde werd oud-gediende (47 jaar jong, evt) Wilfred Harbers.

Ed van Tuijl