• De begraafplaats van Molenaarsgraaf.
• De begraafplaats van Molenaarsgraaf. Foto: Geurt Mouthaan

Ruimtegebrek; graven sneller ruimen

molenwaard • De gemeente Molenwaard heeft besloten om algemene graven al na tien jaar te laten ruimen. Tot op heden wordt dit pas gedaan na vijftien jaar.

Uit een onderzoek op de begraafplaatsen in Molenaarsgraaf, Ottoland, Wijngaarden en Oud-Alblas kwam naar voren dat er met name op de begraafplaats in Molenaarsgraaf op korte termijn ruimtegebrek ontstaat wanneer er geen graven geruimd worden. Maar ook op andere begraafplaatsen in de gemeente dreigt op de iets langere termijn ruimtegebrek.

Rechtsgelijkheid

Vanwege het principe van rechtsgelijkheid is besloten om op alle begraafplaatsen in Molenwaard de ruimingstermijn van vijftien jaar terug te brengen tot tien jaar.

In de praktijk houdt dit in dat algemene graven waarin tien jaar of langer geleden iemand is begraven, worden voorzien van een aankondiging. Op die manier wordt er gemeld dat er over één jaar gestart zal worden met het ruimen van het betreffende graf.

De maatregel om graven eerder te ruimen zijn in drie bewonersavonden in 2015 gedeeld met belangstellenden. Op de gemeentepagina van Molenwaard in de krant van deze week wordt daarnaast een mededeling gedaan over het ruimen van de algemene graven en het vervallen verklaarde grafrecht van diverse particuliere graven.

Mevrouw Vonk uit Streefkerk, die de krant belde omdat het haar toevallig ter ore kwam, noemt de maatregel om sneller te ruimen niet fijn. Ze wijst erop dat lichamen nog niet verteerd zijn. De gemeente Molenwaard reageert door te beloven dat het ruimen van graven en opnieuw ter aarde bestellen van de stoffelijke resten met de grootst mogelijke piëteit door een gespecialiseerd bedrijf zal worden uitgevoerd.

Gevoelig

Het onderwerp ligt sowieso gevoelig in de regio. "Het is ons bekend dat er in de gemeente Molenwaard heel verschillend wordt gedacht over het ruimen van graven", vertelt Hendriksen, teamleider onderhoud Samenleving van de gemeente Molenwaard, over de reacties die zijn binnen gekomen.

De nieuwe maatregel van de gemeente Molenwaard om eerder te ruimen, is toegestaan volgens de regels van de Wet op de lijkbezorging en de Beheersverordening begraafplaatsen. Vanaf juni 2017 zal gestart worden met de uitvoering. Het ruimen van kindergraven staat overigens nog ter discussie.