De kracht van de Prinsengracht!

Geachte weggebruikers van Ameide en Tienhoven,

Woensdagavond 1 juni 2016 vond tijdens de informatievergadering II het Ronde Tafel Gesprek plaats betreffende de toekomstige inrichting van de Prinsengracht. Waar wij nu gebruik maken van twee gescheiden rijbanen en een overzichtelijke kruising ter hoogte van Prinsengracht – Molenstraat – Benedendamsestraat, zal in de toekomst gebruik gemaakt kunnen worden van één rijbaan met tweerichtingsverkeer, inclusief fietsers.

Verschillende aanwonenden van de Prinsengracht vinden dat de nieuwe plannen de verkeersveiligheid vergroten omdat in de huidige situatie onder andere met te hoge snelheid wordt gereden. Ook 'het spookrijden' is niet veilig te noemen. Echter, naar mijn mening zal het nieuwe plan de verkeersveiligheid niet vergroten en wel daarom: omdat wij nu op iedere situatie in kunnen spelen door de huidige brede rijbanen.

Ondanks geparkeerde auto's aan weerszijden van de rijbanen, kunnen wij de vrachtauto van Waardlanden passeren als deze de vuilcontainers ledigt. Ook Jansen Rioolreiniging vormt geen belemmering. Als er een bus voor de voormalige meelfabriek toeristen uit laat stappen, dan kunnen wij ook daar moeiteloos omheen. Een verdwaalde vrachtauto op weg naar het winkelcentrum is nu makkelijk door te sturen naar de Paramasiebaan via de Molenstraat.

Het nieuwe plan geeft ons dergelijke mogelijkheden absoluut niet meer: er zal sprake zijn van één rijbaan met zelfs parkeerplaatsen op de kruising Prinsengracht – Molenstraat – Benedendamsestraat?! Een kruising die volgens Stichting Dorp, Stad & Land gezien moet worden als 'pleintje'. En wat dacht u van de toenemende verkeersdrukte op de genoemde kruising zodra de Brede School is gerealiseerd? Zal dat de verkeersveiligheid vergroten?

Weggebruikers: laten wij realistisch en praktisch blijven en laat ons voorstander zijn en blijven van de huidige straatindeling, welke ons overzicht en ruimte biedt, zodat wij in kunnen blijven spelen op iedere verkeerssituatie: want dat is de kracht van de Prinsengracht!

Hanneke van Tienhoven
Prinsengracht 5
Ameide