• De medewerkers van NOV Elmar legden maandag het werk korte tijd neer.
• De medewerkers van NOV Elmar legden maandag het werk korte tijd neer. Foto: Geurt Mouthaan

Bonden FNV en CNV eisen beter sociaal plan

Protest tegen ontslaggolf NOV Elmar

GROOT-AMMERS • Het zonnetje schijnt, met een warme hap en een blikje frisdrank is het buiten goed toeven. Voor wie niet beter weet, ziet het er maandag op de weg voor NOV Elmar in Groot-Ammers ontspannen uit. Maar niets is minder waar.

"Zwaar klote", omschrijft één van de medewerkers zijn eigen gevoel en dat van zijn collega's. In maart werd bekend dat het moederbedrijf van de onderneming op het Ammerse industrieterrein tachtig van de 92 werknemers wil ontslaan. Het is niet de eerste keer dat er bij NOV Elmar wordt gesneden. "Stapsgewijs is de tent uitgekleed", vertellen de medewerkers. "Dit is de derde ontslagronde. De tekenafdeling is bijvoorbeeld al verplaatst naar Engeland. Eigenlijk was alleen de productie nog over en daar zetten ze nu ook een punt achter. In Aberdeen hebben ze een compleet nieuwe loods gebouwd. Daar wordt alles samengebracht."

Ze zijn boos. "Dit gebeurt zonder enig respect. Vaak werd de afgelopen tijd gevraagd een tandje bij te zetten, om extra uren te werken. En dan nu dit. Wij worden aan de kant gezet. Probeer op onze leeftijd maar eens een nieuwe baan met hetzelfde salaris te vinden. Ja, er is een tekort aan technische mensen. Maar zorg dat deze sector eerst eens een fatsoenlijk loon krijgt."

De vakbonden CNV en FNV, die maandag de werkonderbreking en de lunchbijeenkomst organiseerden, zjin al bezig met de gesprekken met de directie. Totnogtoe niet met een bevredigend resultaat. "De ondernemingsraad heeft een negatief advies gegeven over de plannen van de directie", stellen Piet Verburg van het CNV en Marry van der Stel van de FNV. "Wat de OR betref kan de productie gewoon in Nederland blijven. Dat is ook onze insteek: ervoor zorgen dat jullie je baan houden. Maar lukt dat niet, dan moet er een fatsoenlijk sociaal plan komen. De directie biedt nu het wettelijke minimum aan. Onvoorstelbaar voor een bedrijf dat zoveel geld verdient. Zeker als je bedenkt dat moederbedrijf National Oilwell Varco in 2013 nog tweehonderd miljoen euro onttrok aan het bedrijf en naar Aberdeen (waar ook een vestiging van Elmar is, red.) overbracht. Jullie worden afgescheept." Op de vraag of de medewerkers bereid zijn tot meer actie dan deze ene werkonderbreking klinkt een unaniem ja. "We hebben niets te verliezen", benadrukt één van de personeelsleden. De directie van NOV Elmar in Groot-Ammers geeft in een reactie aan geen commentaar te willen geven. Woensdag vond een overleg plaats tussen vakbonden en directie. De uitkomst daarvan was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Geurt Mouthaan