• Geconcentreerd zijn de leerlingen bezig met het Molenwaards Dictee.
• Geconcentreerd zijn de leerlingen bezig met het Molenwaards Dictee. Foto: Geurt Mouthaan

Louelle wint eerste Molenwaards Dictee

kinderdijk • Leerlingen van obs De Overstap uit Brandwijk, Louelle Stoel uit Bleskensgraaf en Dyanne Prins uit Molenaarsgraaf, wonnen donderdag de eerste en tweede prijs van het Molenwaards Dictee.

De sfeer in het dijkmagazijn van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is opgewekt, maar wel licht gespannen. De leerlingen van de dertien deelnemende basisscholen kletsen erop los, in afwachting van het eerste Molenwaards Dictee. Burgemeester Dirk van der Borg hangt zijn ambtsketen om; het voorlezen van het dictee doet hij in vol ornaat. De speciale voorleesstoel laat hij voor wat het is. "Nee hoor, ik loop gewoon rond."

Wat meteen opvalt: de meisjes zijn veruit in de meerderheid. "Meiden zijn serieuzer", constateert één van hen. Burgemeester Van der Borg schuift bij enkele tafels even aan. "En, hebben jullie woordjes geoefend?", vraagt hij. Hij krijgt een resoluut 'Nee' als antwoord. "Ik heb een prachtverhaal voor jullie", belooft Van der Borg hen.

Dan wordt het stil als de burgemeester begint met het voorlezen van het dictee. Zorgvuldig articulerend vertelt hij over de de droom van de burgemeester: het organiseren van een bezoek van koning Willem-Alexander aan de gemeente Molenwaard. Woorden als crêpepapier, onmiddellijk, hartenlust en hartenwens zorgen ervoor dat er al wat wenkbrauwen nadenkend gefronst worden. Aan de andere kant: het is gewoon een grappig verhaal, met koeien die acrobatische toeren uithalen, ambtenaren die dansen op bureaus en een wedstrijd strijkijzer schuiven voor kangoeroes. Na het voorlezen van het verhaal, geschreven door Het Kontakt-journaliste Anne Marie Hoekstra, volgt het echte werk. De burgemeester leest een serie woorden voor die de kinderen op moeten schrijven.

Tijdens het nakijken van de dictees krijgen de kinderen van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk een rondleiding over het wereldberoemde molencomplex. De jury reikt uiteindelijk de prijzen uit aan Louelle Stoel en Dyanne Prins, beiden leerling van obs De Overstap. Beiden hadden ze ook 34 van de 37 woorden goed. In finaleronde van vijf extra woorden maakte Dyanne één fout, waardoor de eerste prijs naar Louelle ging. Derde werd Marieke Treur van de School met de Bijbel in Streefkerk, die 33 van de 37 woorden goed had.

Het taalkundige evenement was een initiatief van PvdA-raadslid Ruud den Haak. "De reden om dit te organiseren was om aandacht te vragen en bewustwording te creëren voor het belang van een goede taalbeheersing. Het was een ontzettend leuke middag. Ik zou het mooi vinden als dan alle scholen meedoen. Wellicht is er dan een andere Molenwaardse schrijver die een mooi dictee wil schrijven. Zo kan het uitgroeien tot een jaarlijkse traditie."

Geurt Mouthaan