• Een schets van het nieuwe dorpshuis van Oud-Alblas.
• Een schets van het nieuwe dorpshuis van Oud-Alblas.

Gebouw wordt mooier dan aanvankelijk was bedacht

Nieuw dorpshuis gaat er nu echt komen

oud-alblas • Dat nieuws is goed ontvangen door de stichting Multifunctionele Accommodatie Oud-Alblas en Kinderdagverblijf De Regenboog. Niet alleen kan het plan doorgaan, ook wordt het nieuwe gebouw nog mooier dan aanvankelijk bedacht was.

"Het voorlopige ontwerp was een langgerekt gebouw, er is nu gekozen voor een vierkant gebouw", legt Ad van der Rhee uit. Hij is één van de leden van het nieuwe bestuur, dat een jaar geleden aan de slag ging om het nieuwe dorpshuis van de grond te krijgen.

Extra voordelen

Dankzij het nieuwe, vierkante ontwerp ontstaat er meer bergruimte. Ook zijn er extra voordelen te verwachten voor het energieverbruik. Er zijn diverse innovatieve en duurzame maatregelen genomen om zoveel mogelijk energie te besparen. Niet alleen komen er 100 zonnepanelen op het dak.

Ook wordt gebruik gemaakt van warmtebuffers in de wanden. Die werken met zoutkristallen die bij bepaalde temperaturen kristalliseren en daardoor warmte opnemen of juist afstaan. Ook wordt er gewerkt met een biomassa-installatie die op houtpallets werkt.

Panelen van particulieren

Er is op het dak van het nieuwe gebouw overigens nog plaats voor 300 extra zonnepanelen. De stichting wil die aanbieden aan belangstellenden die geen ruimte voor zonnepanelen hebben op hun eigen dak. Op die manier kunnen ze geld verdienen, want de opbrengst wordt verrekend met hun eigen energierekening. En er is een belastingvoordeel mee te behalen.

De nieuwe sportzaal in de Multifunctionele Accommodatie wordt groter dan de oude gymzaal in het Trefpunt. Er kunnen officiële volleybal-, zaalkorfbal-, basketbal- en zaalvoetbalwedstrijden gehouden worden. Gymattributen zoals de ringen worden straks met een kraanbaan naar de juiste positie gereden en kunnen opgeborgen worden. "We zoeken nu naar nog meer gebruikers, zodat de sportzaal goed gebruikt zal worden", vertelt Van der Rhee.

Toekomstbestendig

Het stichtingbestuur en de gemeente Molenwaard zijn ervan overtuigd dat er een mooi en toekomstbestendig dorpshuis komt in Oud-Alblas. "We hebben een vijfjarenraming gemaakt en zelfs in het pessimistische scenario zullen we er goed uitkomen met de financiën."

"De organisatie van het nieuwe dorpshuis wordt wel wat anders dan voorheen", vervolgt Van der Rhee. "We gaan straks veel meer weken met vrijwilligers, waardoor we kosten kunnen besparen." Hij is blij met de groep inwoners van het dorp, die zich verenigd hebben in het Sociaal Plein. Zij denken mee over de invulling van De Beemd. Naar alle waarschijnlijk zullen het Huis van de Waard en het consultatiebureau gebruik gaan maken van een ruimte in de Beemd.

Zelf oppakken

"Het is mooi om te zien dat het dorps veel zelf oppakt", vertelt wethouder Fatih Özdere. "Zo zijn er veel bewegingen in het dorp, onder meer deze week met de Orangerie en straks met De Beemd."

De aanbestedingsprocedure start de komende weken. Zo snel mogelijk na de zomer gaat de eerste paal de grond in. Het is de bedoeling dat het nieuwe dorpshuis op 1 april 2017 geopend zal worden. Vooruitlopend op de bouw van De Beemd zal de brug tussen de Dorpsstraat en de Beemdweg worden vernieuwd.

De totale kosten van het plan bedragen 2,3 miljoen euro. Op de plaats waar nu nog het Trefpunt staat, zullen woningen gebouwd gaan worden. Op die wijze hoopt de gemeente Molenwaard een deel van de investering terug te verdienen.

q www.debeemdoudalblas.nl