Nu school verdwijnt wil raad gesprek over visie

Raad Molenwaard schrikt wakker

molenwaard • Terwijl haar scholen De Kiezel en de Kei en De Overstap al 2,5 jaar toewerken naar samenvoeging op één locatie, wil de raad van Molenwaard nu alsnog bekijken of De Overstap kan openblijven.

'Als raad en college hebben we hier iets laten liggen', twitterde PvdA-raadslid Ruud den Haak, nadat Kirsten Viveen, lid van de klankbordgroep Molenaarsgraaf/Brandwijk haar zorg had uitgesproken over het verdwijnen van de school en de impact daarvan op het dorp. Viveen: "Zo'n 55 kinderen gaan straks naar school in een ander dorp. Het dorpsgevoel gaat verdwijnen. De sociale cohesie zal schade oplopen. Kinderen zullen zich aansluiten bij verenigingen in Bleskensgraaf." Ze pleitte voor een brede school waarin cbs De Bron en obs De Overstap samengaan. "Veel ouders staan open voor samenwerking denk ik."

Lastige situatie

Terwijl O2A5, het verband waartoe De Overstap behoort, met ouders en leerlingen een proces heeft doorlopen en gereed is voor verhuizing naar Bleskensgraaf, begon de raad Molenwaard dinsdag met nadenken. Op de agenda stond het middels een spoedprocedure beschikbaar stellen van een krediet voor uitbreiding van De Kiezel en de Kei in Bleskensgraaf, zodat ruimte ontstaat voor de komst van leerlingen uit Brandwijk. Het gaat om 195.000 euro. De raad wilde hierover nog geen besluit nemen. Voor directeur Van der Weide ontstaat daarmee een lastige situatie. Gevraagd om een reactie zei ze na afloop van de vergadering: "Ik heb morgenavond een mr-vergadering. Wat moet ik daar gaan vertellen? En wat moet ik tegen mijn team zeggen?"

Den Haak: "Waarom hebben we ons als raad hier niet eerder over gebogen? Ik denk dat het schoolbestuur een zorgvuldig proces heeft doorlopen. We hebben hier iets laten liggen als raad en college. We denken nog even na over het raadsvoorstel en dienen een motie in waarin we het college verzoeken om op zeer korte termijn met een voorstel te komen voor een Molenwaardse visie op de toekomst van het basisonderwijs." Ook bij GBM leefde het besef dat de gemeente eerder in actie had moeten komen. Joke Stravers: "We hebben te laat aan de bel getrokken, we wisten dat leerlingenaantallen terugliepen." Den Haak vroeg zich af of de school nog ergens wat geld heeft om de fusie uit te stellen, zodat de raad bedenktijd krijgt. Van der Weide: "Als u als raad zou zeggen: we willen dat er een brede school komt, dan staan wij even stil. Maar een feit blijft: we hebben volgend jaar zes groepen, verdeeld over twee locaties. Dus als u zegt: ik heb nog een potje…"

Jonette Koreveer (CDA) aarzelde over de motie van de PvdA. "Ik zou graag meegaan met de motie, maar in feite staat het op de rit. Ik vraag de wethouder: is er een tijdelijke oplossing mogelijk?" Ook de CU vroeg de wethouder op zoek te gaan naar oplossingen. De VVD steunde de PvdA-motie. Bert Moret: "Kunnen we dit besluit uitstellen?"

Wethouder Piet Vat: "Al 2,5 jaar terug was bekend dat dit zou gebeuren, toen was de fusie op papier al een feit en was duidelijk dat het niet te doen zou zijn om beide scholen open te houden. We hebben gesprekken gevoerd met de medezeggenschapsraad en ouders. Ik heb met de directeuren van de christelijke scholen over mogelijkheden gesproken." Vat sloot het debat af met de opmerking dat hij op verzoek van de raad nog eens met diverse partijen gaat praten."Maar dan kunnen we in juni nog geen besluit nemen. We moeten onszelf afvragen wat dat betekent voor de school en de samenleving." Een langere versie op: hetkontakt.nl.