• Bert van Meteren in één van de hallen van Betonson.
• Bert van Meteren in één van de hallen van Betonson. Foto: Geurt Mouthaan

'Onwerkelijk, surrealistisch; je voelt hier de historie'

Feestvieren in verlaten fabriekshallen

arkel • Een vijfjaarlijkse feestweek betekent vijf jaar 'pauze'. Te lang, vonden de organisatoren van Stichting Arkel1000. Vandaar dat ze besloten halverwege Arkel 1032,5 op de agenda te zetten, met een verwijzing naar de hoeveelheid jaren dat de Giessenlandse kern bestaat.

En er werd ook meteen gekozen voor een zeer opvallende locatie. "Onwerkelijk, surrealistisch", zoekt bestuurslid Bert van Meteren naar woorden om de sfeer van de fabriekshallen van Betonson te omschrijven. "Je voelt de historie; honderden mensen uit Arkel hebben hier gewerkt en nu staat het leeg." Het feest kreeg als titel Uitje Betondak. "De naam Betonson mochten we niet gebruiken. Daarom hebben we voor de oude naam gekozen hebben, die iedereen nog wel kent."

Onmogelijk

De stilte die nu heerst in de hallen zal donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 juni ver te zoeken zijn. Dan gaat het dak eraf tijdens diverse feestavonden en activiteiten. Stichting Arkel1000 heeft er inmiddels al heel wat uren voorbereiding in zitten om volgende week alles op rolletjes én veilig te laten verlopen. "Tijdens een overleg opperde één van de bestuursleden het idee om het feest in de panden van Betonson te houden. 'Onmogelijk', was de eerste reactie. Aan de andere kant is het natuurlijk een geweldige locatie die iedereen kent. Vandaar dat we er toch mee aan de slag zijn gegaan."

Gelijkmatig

En wat bleek: de eigenaren, de gemeente, politie, brandweer en alle andere instanties die een vinger in de pap hebben bij het organiseren van evenementen, ze gaven allemaal groen licht. Arkel1000 zelf schakelde zeven 'jonge honden', nieuwe vrijwilligers, in om Uitje Betondak op touw te zetten. In de hallen is het voorbereidende werk al goed te zien. De vloer is zo goed als schoon, al te grote hobbels zijn aangesmeerd met beton om het oppervlak zo gelijkmatig mogelijk te maken. "En het feest vindt maar in één van de fabriekshallen plaats, dus de feestgangers kunnen niet de rest van het terrein op."

Uitje Betondak gaat donderdag van start met lokaal en regionaal talent en een spetterende openingsshow. De vrijdagavond staat in het teken van 'Feest met Top40 van toen en nu'. De zaterdag is de meest opvallende dag, met onder meer een interactieve tocht door Betonson, een dj-workshop voor kids van 7 tot en met 12 jaar, een bootcamp, een après-skiavond en een Food Factory. Bert van Meteren: "Voor dat laatste hebben we ondernemers met streekproducten uit de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden uitgenodigd. Er zijn meer dan dertig deelnemers." Het complete programma van Uitje Betondak is te vinden op de site

q www.arkel1000.nl

Geurt Mouthaan