Den Braven wint Krakelingenloop

heukelum • Henkjan den Braven en Petra Sloots hebben zaterdag de twaalfde editie gewonnen van de Krakelingenloop in Heukelum. Voor beiden was het de eerste overwinning ooit in een wedstrijd uit het Univé Grote Rivieren Loopcircuit.

De wedstrijdloop over 10 kilometer in Heukelum begon bij de mannen zaterdag zonder uitgesproken favorieten. Een groep van negen koplopers bleef bijna een halve wedstrijd bij elkaar in pittige – want: winderig en drukkend warm – omstandigheden. Eenmaal verlost van de tegenwind brak Pol Nabben de Krakelingenloop open met een tempoversnelling. Egbert Hooijkaas, winnaar van de Halve van Hercules onder andere dit jaar, bleef in de buurt, maar moest een gaatje laten. Even verderop leken Fouad Fertoute en Henkjan den Braven met elkaar om plaats drie te strijden.

Zo leek de beslissing gevallen, maar in de laatste kilometer zette Den Braven de Krakelingenloop op zijn kop met een indrukwekkende spurt. De man uit Hoogblokland knalde over Fertoute en Hooijkaas heen en denderde op het laatste rechte stuk naar de finish op Nabben af. In de laatste honderd meter ging hij erop en erover.

,,Ik had eigenlijk het idee dat ik iets te vroeg was gegaan'', sprak de winnaar na afloop. ,,Maar Pol kon er niet meer bij blijven gelukkig.'' Den Braven had de Krakelingen zonder tijd gelopen, maar 'puur op gevoel'. ,,Ik vind een goede klassering het belangrijkst. Ik ben de laatste tijd erg druk met de verbouwing van mijn huis, dus had niet zo'n goed gevoel over vandaag. Roy Hoornweg had geappt dat je dan vaak je beste wedstrijden loopt. Dat had hij goed gezien.''

Den Bravens winnende tijd was 34.38. Nabben finishte in 34.44 en Hooijkaas was derde in 35.05.