• Anne Marie Hoekstra schreef twee verhalen voor het Molenwaards Dictee.
• Anne Marie Hoekstra schreef twee verhalen voor het Molenwaards Dictee. Foto: Leendert Kamsteeg

Eerste editie Molenwaards dictee

regio • Voor de eerste keer wordt dit jaar het Molenwaards dictee gehouden. Op donderdagmiddag 2 juni zal burgemeester Van der Borg een dictee voorlezen aan de leerlingen uit de groepen 7 en 8 van dertien scholen uit de omgeving. De middag wordt georganiseerd in het recent in gebruik genomen Dijkmagazijn van het Werelderfgoed Kinderdijk en start om 13.15 uur.

Per klas zal er een leerling deelnemen. In totaal strijden er dus 26 kinderen om de felbegeerde titel van het Molenwaards dictee. "We hebben gekozen voor de hoogste groepen. Dit omdat kleine scholen vaak een combinatiegroep hebben", legt Jan Vink van de gemeente Molenwaard uit.

"Eerst zal de burgemeester een van de twee geschreven verhalen voordragen. Hij leest dat verhaal helemaal voor en vervolgens herhaalt hij de 37 woorden die moeten worden opgeschreven door de kinderen. Voor het dictee is 45 minuten uitgetrokken. Na afloop krijgen de kinderen in twee groepen een rondleiding in het Werelderfgoed, terwijl het dictee ondertussen meteen wordt nagekeken. Er is ook een wisselbeker en een aantal prijzen, en na afloop ontvangt iedereen een bedrukt vaantje."

Draagvlak

PvdA-raadslid Ruud den Haak was in januari 2015 de initiatiefnemer van het dictee. "Veel gemeenten in Nederland kenden al een eigen jaarlijks dictee, terwijl we die hier nog niet hadden. We hebben toen gepolst of het mogelijk was en in de raad was er voldoende draagvlak voor. We vinden het belangrijk dat we kinderen bewust maken van het belang van taal en zijn blij dat de eerste editie nu gehouden kan worden. Al snel waren we het erover eens dat het leuk zou zijn als het dictee door een lokaal persoon geschreven zou kunnen worden."

Diegene werd uiteindelijk gevonden in de persoon van Het Kontakt-journalist Anne Marie Hoekstra. "Ik vind schrijven heel leuk. Vroeger heb ik eens een cursus creatief schrijven gevolgd en daar moest ik aan denken toen ik hiervoor werd benaderd. De opdracht bestond toentertijd uit het opzoeken van tien woorden in het woordenboek en rond die woorden moest een tekst worden geschreven", legt ze uit.

Best lastig

"Zo ben ik ook nu weer te werk gegaan, al was het zoeken van geschikte woorden best lastig. Ik heb contact opgenomen met leerkrachten van basisscholen om te overleggen over wat

wel en niet geschikt was. De thema's die centraal staan in de verhalen die voorgelezen worden zijn 'de droom' en 'het marsmannetje'."

Traditie

Den Haak hoopt dat het Molenwaards dictee aanslaat. "Met de deelname van dertien scholen zijn we tevreden. Een goede taalbeheersing is belangrijk om mee te kunnen doen in de Nederlandse samenleving. En het gebeurt allemaal spelenderwijs. Uiteindelijk zou het mooi zijn als dit het begin is van een traditie."

Leendert Kamsteeg