Afspraken over behoud waarden Kinderdijk

kinderdijk • Het bewaren van de culturele en cultuurhistorische waarden van Kinderdijk; de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Waterschap Rivierenland en de gemeenten Alblasserdam en Molenwaard beloofden dinsdag daar zich voor in te willen blijven zetten.

Ze zetten die dag hun handtekening onder het door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) opgestelde Managementplan Werelderfgoed Kinderdijk-Elshout. Het Managementplan geeft aan op welke wijze de instandhouding van de universele waarden van de erfgoedsite wordt gewaarborgd. Het plan is een voorwaarde van UNESCO om de status van werelderfgoed te behouden.

De partijen die het managementplan ondertekenen ondersteunen het belang en geven daarmee aan hun bijdrage te leveren. In het plan is daarom een aantal afspraken tussen de partijen opgenomen over de uitvoering. De belangrijkste afspraken zijn gericht op het bewaren van de negentien molens in het gebied en het bewaken van de culturele en cultuurhistorische waarden.

De overheden hebben tot de taak om die doelstellingen te ondersteunen vanuit hun eigen beleidsvelden. 'Dat kan bijvoorbeeld door het vaststellen van een bestemmingsplan door de gemeenten dat de bescherming van de universele waarden waarborgt en de mogelijkheden tot het verbeteren van de toegankelijkheid opent', meldden de betrokken partijen in een persbericht.

Ook handhaving van de regels is een belangrijk onderdeel in het plan waarvoor de overheden verantwoordelijk zijn, zoals verkeersregels in Kinderdijk om overlast te voorkomen. Het Waterschap zorgt ervoor dat zijn regelgeving en beleid aansluiten bij de belangen van het in standhouden van het werelderfgoed.