• Vlnr: beheerder Daan Pladdet, ds. Michiel Dubbelman, ds. Jan Holtslag en kerkenraadslid Bert Pesselse.
• Vlnr: beheerder Daan Pladdet, ds. Michiel Dubbelman, ds. Jan Holtslag en kerkenraadslid Bert Pesselse. Foto: Anne Marie Hoekstra

Kerk herbouwt monumentale boerderij

giessenburg • Vroeger lag de boer er in zijn bedstee en zette de boerin er zuurkool in haar kelder. Vandaag is de herbouwde stadsboerderij aan de Giessenburgse Dorpsstraat een kerkelijk verenigingsgebouw.

Het keldergewelf en de bedstee moest de hervormde kerk behouden, want de zestiende eeuwse boerderij heeft een monumentale status. Na jaren plannen maken en bouwen opent hervormd Giessenburg op zaterdag 28 mei een bijzonder verenigingsgebouw met 8 zalen en ruimte voor ongeveer 365 mensen. Dominee Michiel Dubbelman: "We willen niet alleen op zondag kerk zijn. Dit gebouw is daarom fijn; we kunnen er een maaltijd houden of koffie drinken na de dienst. In ons oude verenigingsgebouw was dat een stuk lastiger."

Buurmans grond

De eerste plannen voor nieuw- en herbouw ontstonden in het voorjaar van 2007. Kerkenraads- en stuurgroeplid Bert Pesselse haalt een gezegde aan: "Buurmans grond is maar één keer te koop. We hoorden dat de boerderij naast onze kerk verkocht zou worden. In de kerkenraad bespraken we: is uitbreiding van ons verenigingsgebouw gewenst?" Om te voorkomen dat de boerderij verkocht zou zijn voordat de kerk een goed antwoord had gevonden, kocht een aantal gemeenteleden het pand. Intussen deed de kerk een onderzoek onder de titel 'Ruimte voor gemeente-zijn'. Toen het plan rond was, kocht de kerk de boerderij alsnog. Duidelijk was dat er behoefte was aan meer ruimte, onder andere voor catechese, een activiteit die noodgedwongen plaatsvond in de basisschool.

Pesselse: "We willen ruimte voor ontmoeting, vorming en toerusting en een eigen plek voor de jeugd. Daarvoor hebben we een gebouw ontwikkeld." Dominee Holtslag: "Het gebouw moet breed inzetbaar zijn, niet alleen voor de eigen gemeente." Pesselse vult aan: "We vroegen onszelf af: hoe kunnen we dienstbaar zijn aan de lokale gemeenschap?" Al voordat het nieuwe verenigingsgebouw er stond, ging de gemeente met die vraag aan de slag. Een speciale commissie bedacht thema-avonden en activiteiten die ook voor mensen van buiten de kerk interessant waren, zoals de verkoop van tweedehands boeken en lezingen. Het activiteitenaanbod is te vinden op: www.hervormdgiessenburg.nl. Ook kreeg het gebouw een familiekamer waar een overledene kan worden opgebaard en nabestaanden kunnen samenkomen.

Opening

Op zaterdag 28 mei is er in de nieuwe Rank open huis van 11.30 tot 15.30 uur. De officiële openingshandeling is rond 10.30 uur. Al eerder, op maandag 23 mei, verzorgt dominee Plaisier (scriba van de PKN) een lezing over het onderwerp 'De kerk en haar hoopvolle toekomst'. Aanvang: 20.00 uur. Vrije toegang. Een langere versie van dit artikel staat op: hetkontakt.nl.