• Kozakken Boys werd na een lange reeks penalty's de eerste winnaar van de EM Kantoorsystemen Cup. Foto: Jeroen de Bruin

Kozakken Boys in thriller langs LRC Leerdam

schelluinen • Kozakken Boys is de eerste winnaar van de EM Kantoorsystemen Cup. De Werkendamse topklasser was maandag voor het oog van zo'n 800 toeschouwers in een zinderende finale in Schelluinen pas na strafschoppen te sterk voor hoofdklasser LRC. Na 120 minuten stond het 1-1 en pas na liefst 28 (!) strafschoppen hadden 'de Boys' de titel binnen.

Daarmee voegde Kozakken Boys weer een beker toe aan hun laatste jaren toch al groeiende prijzenkast en won het ook nog een cheque ter waarde van 5000 euro voor een trainingskamp. LRC Leerdam moest na de strafschoppenserie even slikken, maar kon sportpark Scalune na een uitstekende wedstrijd met opgeheven hoofd verlaten. In de strafschoppenserie had Mounir el Ouazizi LRC de beker kunnen bezorgen, maar hij miste op het 'moment supreme'. Marcel van Steenis baalde stevig. "We hebben gewoon een heel goede wedstrijd gespeeld. Dat je dan met lege handen achter blijft is zuur. Ik ben er echter trots op dat we zo ver zijn gekomen. We hebben laten zien dat we als collectief veel kunnen brengen."

De verhoudingen in het veld waren duidelijk. Favoriet Kozakken Boys beschikte over meer voetballende kwaliteiten, maar LRC compenseerde dat met inzet, energie en discipline. De Leerdammers gingen met een 0-1 voorsprong rusten en daar viel weinig op af te dingen. De treffer kwam na een halfuur van de voet van Rogier Gerritsen die een door El Ouazizi opgezette aanval afrondde.

Na rust draaide Kozakken Boys de duimschroeven aan. In een bij vlagen stevige wedstrijd kwam LRC onder druk te staan. Doelman Giordano van der Pol ontpopte zich echter tot man van de wedstrijd. Vooral zijn redding op een vrije trap van specialist Bryan Jongeneel was fenomenaal. De 1-1 halverwege de tweede helft kwam echter niet uit de lucht vallen. Medhanie Habtemariam kopte een voorzet van Everton Pires Tavares binnen. "In het begin van de tweede helft en na die gelijkmaker hadden we het lastig", zag Van Steenis. "Maar echt veel hebben we niet weggegeven tegen een ploeg met zoveel kwaliteit. En dat is een compliment waard."

De strafschoppen werden daarna een ware thriller. Met enkele fantastisch ingeschoten ballen en goed keeperswerk van zowel Van der Pol als Maik van den Kieboom leek er maar geen einde aan te komen. Zoals gezegd kreeg El Ouazizi bij de zevende strafschop de kans om LRC de titel te bezorgen. Nadat Van der Pol de inzet van Toby Mulder stopte, deed Van den Kieboom hetzelfde op de inzet van El Ouazizi. Omdat er ook na tien pogingen geen winnaar was, moesten ook de keepers aanleggen. Beiden deden dit onberispelijk en dus moesten spelers voor de tweede keer naar voren. Bij LRC's veertiende penalty ging het mis. Cor Bal, die ook bij zijn eerste poging niet had gescoord, schoot ruim naast.