• Heiltje en Wilma in gesprek met een vluchteling.
• Heiltje en Wilma in gesprek met een vluchteling. Foto: Janny den Besten

'Je krijgt er zoveel liefde voor terug'

nieuw-lekkerland • Sinds half december vorig jaar is VluchtelingenWerk zichtbaar aanwezig op de eerste verdieping van d' Ouwe School. Vrijwilligers Wilma Neven en Heiltje van Tusschenbroek zetten zich echter al jarenlang in voor mensen die naar ons land gevlucht zijn.

"Het begon toen ik 21 jaar geleden Afghaanse buren kreeg", vertelt Wilma (63). "Toen ik langs hun huis liep, stak ik mijn hand op en merkte de korte schrikreactie van mijn nieuwe buur, gevolgd door een lach. Daarna zei ik tegen mijn man: 'Ik ga met hen kennismaken.' 'Hoe wil je dat doen terwijl je hun taal niet spreekt?' reageerde hij. Maar ik had een plan: de ene helft van mijn zelfgebakken cake legde ik op een bord op mijn deurmat. Toen belde ik aan, legde de andere helft op een bord op hun deurmat en wees naar mijn openstaande deur. Vanaf dat moment hadden we contact en ging ik ze helpen. Nog steeds zeggen ze 'zus Wilma' en 'tante Wilma'. Het heeft me nooit meer losgelaten. Naast mijn werk in de gehandicaptenzorg werk ik nu twee dagen bij VluchtelingenWerk. Moet je je voorstellen: je verlaat je eigen land in vaak schrijnende omstandigheden en in Nederland is alles volkomen vreemd voor je! Ik wil graag mijn dankbaarheid tonen dat ik het hier zo goed heb."

Ruim twintig jaar geleden begon VluchtelingenWerk in Nieuw-Lekkerland met een enkele stoel op het gemeentehuis. Hier kon Wilma terecht met de vragen die zij en de vluchtelingen tegenkwamen. Door bezuinigingen ging deze plek dicht en moesten ze naar Alblasserdam en later zelfs naar Papendrecht. Anderhalf jaar geleden kreeg VluchtelingenWerk in Nieuw-Lekkerland een eigen plekje. De heer Van Bruggen stelde een ruimte beschikbaar op De Zevensprong aan de Planetenlaan. Eind vorig jaar kon VluchtelingenWerk zich samen met Huis De Waard vestigen in d' Ouwe School. Het kantoor in Nieuw-Lekkerland is een van de locaties van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland. Deze instantie komt op voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers in Zuid-Holland en Zeeland en helpt hen een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Het kantoor in Nieuw-Lekkerland valt onder de paraplu van locatie Sliedrecht.

Heiltje (63) was maatschappelijk werker in een verpleeghuis. Sinds ze elf jaar geleden vrijwillig ontslag heeft genomen, werkt ze drie dagen als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. Ze is net als Wilma een allround medewerker en helpt statushouders met al het papierwerk. "In het begin werd er vrij rommelig gewerkt, maar nu zit alles goed op de rails. Je krijgt in dit werk zoveel liefde terug. Heel lang heb ik een Somalische vrouw begeleid. Haar zoontje was nog in Somalië. Je ziet haar verdriet, en voelt je zo onmachtig. Na vier jaar lukte het na veel inspanning haar inmiddels elfjarige zoon naar Nederland te halen. Ik vergeet nooit het moment dat ze elkaar op Schiphol weer zagen en beetpakten!"

"Nog altijd zijn vrijwillige maatschappelijke begeleiders nodig om de statushouders te begeleiden naar zelfredzaamheid", vertelt Heiltje. VluchtelingenWerk biedt diverse trainingen en cursussen. Collega's werken de nieuwe vrijwilligers in. Op het kantoor in Nieuw-Lekkerland zijn momenteel ongeveer tien vrijwilligers die statushouders begeleiden.

VluchtelingenWerk werkt ook samen met Stichting Interkerkelijk Samenwerkingsverband Noodhulp Nieuw-Lekkerland (ISN), opbericht door de kerken in Lekkerland en Streefkerk. Deze organisatie kan in noodsituaties onmiddellijk bijspringen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een voorschot. Dit is altijd een lening die door de vluchtelingen afgelost moet worden.

Wilma: "Hier in Lekkerland is echt een geweldige samenwerking, zowel met de kerken als met de gemeente en de woningbouwvereniging."

q www.vluchtelingenwerk.nl/vacatures

Janny den Besten