• Jo Molenaar met het jubileumboek.
• Jo Molenaar met het jubileumboek. Foto: Janny den Besten

Vierhonderd jaar kerk op de dijk

nieuw-lekkerland • De Hervormde Gemeente herdacht op 20 maart dat precies vierhonderd jaar geleden haar eerste predikant werd bevestigd. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt op 27 mei gepresenteerd: "Gods akkerwerk, Gods gebouw", een 544 bladzijden tellend historisch boek, geschreven door Jo Molenaar.

"In 1455 stond op de huidige plek aan de Lekdijk al een rooms-katholieke kapel die in 1492 tot een parochiekerk vergroot werd . In 1575 werd het gebouw door de Spanjaarden platgebrand, maar weer zodanig hersteld dat Lekkerland daar in 1616 de eerste predikant kreeg, namelijk dominee Verstegen." Achter elkaar weet Jo Molenaar de jaartallen en historische feiten op te noemen.

"In 2009 werd ik door de archiefcommissie benaderd om de historie van onze kerkelijke gemeente te onderzoeken. Na een cursus 'oude handschriften lezen', heb ik urenlang in archieven gespeurd om de geschiedenis van honderden jaren geleden te achterhalen. Foto's van oude documenten zijn volop in het boek verwerkt." Jo's vrouw Janny vult aan: "Zeven jaar lang zat hij boven te schrijven en kwam tussendoor voor de koffie naar beneden!" Jo beaamt: "Ja, mijn vrouw heeft mij echt de ruimte hiervoor gegeven. Gelukkig vindt zij alles ook interessant."

"Het boek verhaalt niet alleen over het kerkelijk leven in Nieuw-Lekkerland, maar trekt ook lijntjes naar de regio en zelfs naar het wereldgebeuren," vertelt Jo. "Moeilijk is dat je helemaal bent aangewezen op archieven die vaak alleen probleemsituaties noemen, zodat je een eenzijdige blik krijgt. Zo las ik uitgebreide beschrijvingen van een rechtszitting waarbij een weduwe voor de schout, gerechtsdienaars en dominee moest verschijnen, omdat ze een buitenechtelijk kind had gekregen. Heel interessant, maar uit respect voor de betrokken personen kies ik ervoor om dan niet hun namen te vermelden. Grappige dingen zijn bijvoorbeeld dat in 1906 (toen men nog pruimtabak gebruikte) in de kerkenraad behandeld werd of men bordjes 'Verboden op de vloer te spuwen" moest ophangen."

"Heel mooi vind ik dat je Gods trouw door alles ziet. Bijvoorbeeld na het verongelukken van een jonge vrouw in 1993 volgde duidelijk een tijd van bezinning. Dat jaar waren er 39 belijdeniscatechisanten." Henk den Ouden, voorzitter van de jubileumcommissie, vult aan: "Mooi is dat je ziet dat het werk van de Heere nog steeds door gaat. Ook met betrekking tot dit jubileum is er een enorme betrokkenheid van vele vrijwilligers!"

Op de presentatieavond (Dorpskerk, vrijdag 27 mei, aanvang 19.30 uur) kan dit boek en/of de jongerenuitgave gekocht worden voor de actieprijs van 29,90 euro en respectievelijk 7,50 euro. Op zaterdag 28 mei zijn er jeugdactiviteiten voor goede doelen, zoals autowassen en kleedjesmarkt. Op zaterdag 28 mei wordt er een Sing-inn-avond gehouden op het Kleyburgplein.

Janny den Besten