Rfv: 'Regiogemeenten hebben recht op tonnen'

regio • Zowel Molenwaard, Giessenlanden als Zederik heeft volgens de Raad voor de Financiële Verhoudingen (Rfv) recht op enkele honderdduizenden euro's. Dat meldt de Raad naar aanleiding van een onderzoek waarin onder meer aangetoond werd dat hoe meer stedelijk een gemeente is, hoe lager de gemiddelde netto lasten per inwoner zijn.

De conclusie van het onderzoeksrapport is dat er 129 miljoen euro moet worden overgeheveld van grote naar kleine gemeenten. Bovendien: hoe meer inwoners een gemeente kent, hoe lager de gemiddelde netto lasten. Vanwege het uitgestrekte gebied, vallen de kosten per inwoner voor de drie regiogemeenten hoger uit dan die van de stedelijke gemeenten.

Wethouder Dirk Heijkoop van Molenwaard vindt dat een financiële impuls voor deze gemeente terecht zou zijn. "Als gemeente zijn we er om bepaalde dingen in stand te houden. In tegenstelling tot de stedelijke gebieden, hebben we hier te maken met een slappe bodem waardoor wegen simpelweg minder lang mee gaan. Naar verwachting zouden we recht hebben op een jaarlijks terugkerend bedrag van drie tot vijf ton."


Zijn collega Wim Mulckhuijse van Zederik verwacht dat zijn gemeente zo'n 250.000 euro op jaarbasis kan bijschrijven, mocht het voorstel worden aangenomen door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. "Er is gebleken dat wij een voordeelgemeente zijn. Als uit onderzoek blijkt dat je er recht op hebt, dan gaan we er vanuit dat dit klopt. Dit bedrag zou mooi meegenomen zijn en we moeten afwegingen maken op welk gebied we dit gaan inzetten."

Wethouder Harmen Akkerman van Giessenlanden liet in een reactie weten dat deze gemeente recht zou hebben op eenzelfde buffer als Zederik.