Zorgbudget: Zederik houdt 450.000 euro over

regio • Zowel Zederik als Molenwaard hield in 2015 geld over dat bestemd was voor de zorg. Van Giessenlanden zijn de cijfers nog niet bekend.

De NOS meldde donderdag dat landelijk gemeenten 310 miljoen euro overhielden. Ook in Zederik werd er minder geld uitgegeven dan dat er binnenkwam, bevestigt wethouder Arie Donker. "Aan de ene kant is zijn we daar niet gelukkig mee. Het is geld dat bestemd is voor onze inwoners. Aan de andere kant: als we geld tekort waren gekomen, was het een grotere ramp geweest." Als reden voor het overschot noemt wethouder Donker het zuinige beleid van de gemeente. "We wisten ook niet wat er op ons af zou komen. Pas na een jaar wisten we hoeveel gebruik ervan dit budget gemaakt werd. Er hebben mij nagenoeg geen geluiden bereikt dat er te weinig zorg is verleend door onze sobere insteek."

Wel gaat hij, samen met zijn collega's in de Alblaserwaard-Vijfheerenlanden, kijken of en hoe het beleid aangepast kan worden op basis van deze cijfers. "We onderzoeken bijvoorbeeld of de tarieven correct zijn; die zijn hier en daar wel wat krap. Als ik kijk naar het uurloon van een zzp-er in de zorg, dan maak ik me daar wel wat zorgen over. Ook willen we, net als in Giessenlanden, meer aandacht gaan besteden aan de tachtig personen die in onze gemeente in de bijstand zitten."

Overigens laat de Zederikse wethouder weten dat ook in voorgaande jaren er geld overbleef op het zorgbudget. "Het is nu twee keer zoveel, maar het budget is vanaf 2015 ook verdubbeld. En het is veel geld, maar als je onverwacht meerdere woningen aan moet passen, is het ook zo weer weg."

Wethouder Elisabeth van Leeuwen informeert de raad in de loop van deze week hoe de stand van zaken is in Giessenlanden. Dat doet ook wethouder Piet Vat van de gemeente Molenwaard, maar hij geeft in een reactie wel aan dat er geld over is gebleven. "Normaal komt dit naar voren in de jaarrekening, maar we halen dit nu naar voren."

Geurt Mouthaan