• Miek Noordermeer tijdens de keuring met alpaca A.A. Alpacino.
• Miek Noordermeer tijdens de keuring met alpaca A.A. Alpacino. Foto: dieenefotograaf.nl

Macho A.A. Alpacino behoort tot besten

groot-ammers • De alpaca A.A. Alpacino van Miek en Ron Noordermeer uit Groot-Ammers is tijdens de onlangs gehouden internationale alpaca-keuring bekroond met drie prijzen.

Hij werd eerste bij de volwassen hengsten, kleurkampioen en is benoemd tot goedgekeurd dekhengst in Nederland. "Daarvan zijn er maar twintig in ons land", vertelt Miek Noordermeer trots. Ze begon een jaar of tien geleden met het houden van alpaca's. "We kwamen toen wonen in het huis hier aan de overkant", vertelt ze terwijl ze vanuit haar dijkwoning aan de Voorstraat in Groot-Ammers wijst naar het huis met het rieten dak aan de overkant.

Op een klein stukje weiland achter huis hadden ze een paar oude Franse bergschaapjes. "Omdat de dierenarts vertelde dat die niet meer lang zouden leven, ging ik op zoek naar nieuwe schapen. Bij toeval stuitte ik toen op alpaca's. Ik ben er meer over gaan lezen en heb toen besloten om deze dieren te gaan houden. Schapen kunnen hard mekkeren, maar alpaca's hummen alleen maar. Dat vond iedereen in onze omgeving prettiger om te horen."

Dat was in 2006. Toen het vrouwtje na verloop van tijd drachtig werd van een mooie hengst van de overkant van de rivier, had Miek al snel door dat de boreling er goed uitzag. "We hebben A.A. Alpacino, zoals we hem noemden, ingeschreven voor een keuring in Hapert, vlakbij Eindhoven. Ik dacht dat het een kleinschalige keuring was, zoals tijdens de Paardenmarkt in Ameide bij de paarden, maar het bleek een internationale keuring te zijn met keurmeesters uit onder meer Australië, Duitsland en Engeland. In die landen fokken ze al veel langer met alpaca's."

In 2014 werd Alpacino eerste bij de jonge hengsten en kleurkampioen, in het jaar daarop werd hij eerste bij de jongvolwassenen en vachtkampioen en dit jaar werd Alpacino eerste bij de volwassen hengsten en kleurkampioen. Tevens heeft hij de titel 'goedgekeurde hengst in Nederland' gekregen. Daarvan zijn er maar twintig in Nederland. Aan de keuringen doen telkens 200 tot 300 alpaca's mee. Bij de alpaca's heet de hengst overigens macho, de merrie hembra en het veulen een kria. De meeste fokkers houden zich echter aan de Nederlandse (paarden)benamingen.

"Van deze prijzen hebben we nooit durven dromen. Sommige mensen zijn er jaren mee bezig en stoppen er veel geld in. Voor ons is het maar een hobby. Het was eigenlijk per ongeluk een goede match!", blikt Miek terug op de succes van Alpacino. Ze hebben momenteel vier alpaca's. Een half jaar geleden zijn ze verhuisd naar de overkant van de Voorstraat, waardoor ze meer ruimte hebben voor hun dieren. Ook de oude Franse bergschaapjes leven nog steeds en herkauwen vrolijk met inmiddels tandeloze kaken.

Bert Bons