Johan Mes uit Hoornaar mee met Solar Challenge

hoornaar • Student Johan Mes, opgegroeid in Hoornaar, reist in september met de volledig herziene zonneauto Nuna8 af naar Zuid-Afrika, om daar mee te doen aan de Sasol Solar Challenge.

Na de race in Australie in 2015 is een nieuw team van de TU Delft aangesteld om de wereld opnieuw te laten zien wat mogelijk is met zonne-energie. Het team werkt dit jaar aan technologische verbeteringen aan de zonneauto Nuna8 en streeft naar het opnieuw veroveren van de overwinning in Zuid-Afrika.

Ook Johan Mes is dit jaar onderdeel van het negen koppige studententeam. Hij groeide op in Hoornaar, maar is vanwege zijn studie nu naar Delft verhuist. "Binnen het Nuon Solar Team zet ik mijn elektrotechnische kennis in om een zonneauto van wereldklasse te bouwen. Zo laten wij zien wat er mogelijk in samenwerking met duurzame energie. Met mijn team ga ik alles op alles zetten om de race in Zuid-Afrika te winnen." Het Nuon Solar Team dat zes keer de Australische race voor wagens op zonne-energie won, gaat nu racen in Zuid-Afrika. Met deze race wil het Nuon Solar Team laten zien dat grote prestaties behalen met een zonneauto ook mogelijk is in omstandigheden vergelijkbaar met die in Nederland.

De Sasol Solar Challenge is een duurrace op zonne-energie door het binnenland van Zuid-Afrika. De deelnemers rijden via een parcours door bewoond gebied langs de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika. In 2014 deed het Nuon Solar Team ook mee aan deze wedstrijd en behaalde ook hier de eerste plaats. Het evenement is live te volgen via de website.

Het team van de TU Delft laat voor en na de race schoolkinderen in Zuid-Afrika kennismaken met het gebruik van zonne-energie in het dagelijks leven. Zo nemen de teamleden Wakawaka lampen op zonne-energie mee en bouwen ze met de kinderen miniatuur zonnewagens, zodat de kinderen kunnen proeven van de techniek.