• De watertoren in Meerkerk.
• De watertoren in Meerkerk. Foto: Geurt Mouthaan

Plannen voor huizen in watertoren

meerkerk • Het Zederikse college staat positief tegenover de plannen van de Werkendamse Projectontwikkelings Maatschappij (WPM) om woningen te realiseren in de Meerkerkse watertoren.

Dat meldden burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. WPM diende in februari een principeverzoek in om het beeldbepalende gebouw te mogen herontwikkelingen tot woningen. Het college besloot om 'een positieve grondhouding aan te nemen', maar stelt wel enkele voorwaarden.

Er moet voldoende draagvlak zijn vanuit de omwonenden/belanghebbenden en er dient voorzien te worden in parkeren op eigen terrein met behoud van ruimtelijke kwaliteit. Daarnaast moeten de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de monumentencommissie en de commissie Ruimtelijke Kwaliteit een positief advies uitbrengen.

Parkeerplaatsen

WPM is van plan om in de watertoren negen appartementen te realiseren, waarvan vijf in het middensegment en vier in het duurdere segment. Dat betekent dat er volgens het college minimaal achttien parkeerplaatsen op eigen terrein dienen te komen. 'De ruimte rond de toren is beperkt en achttien parkeerplaatsen is in theorie mogelijk, maar dit betekent dat nagenoeg alle buitenruimte wordt 'versteend'. De ontwikkelaar dient zodoende een nadere onderbouwing ten aanzien van het parkeren te geven. Dit kan leiden tot een vermindering van het aantal parkeerplekken, wat als direct gevolg heeft dat het aantal appartementen ook wordt verminderd.'

Met de ontwikkelaar is afgesproken dat de gemeenteraad eerst wordt geïnformeerd, voordat onderzocht wordt hoe omwonenden tegenover het initiatief staan. 'Dit gebeurt op risico en kosten van WPM.' De Zederikse partijen bespraken het project dinsdagavond.