• Rachel en Eva Stolk.
• Rachel en Eva Stolk. Foto: Geurt Mouthaan

De onvoorwaardelijke liefde van zussen

wijngaarden • De zussen Rachel en Eva Stolk uit Wijngaarden schreven samen 'het leukste boekje voor en over zussen', zoals de ondertitel van 'Me Zus & Me Zo' luidt. Met inkijkjes in hun eigen zussenband, interviews met allerlei soorten zussen en wetenschappelijke uitstapjes gaan ze in op de speciale relatie die zussen hebben.

Het beeld van Eva en Rachel als perfecte zussen die alleen maar lief voor elkaar zijn, spreken de meiden direct tegen. "Het allereerste stukje dat ik schreef ging over ruzie maken met mijn zus", vertelt Rachel. En Eva: "We zijn vaak heel eerlijk tegen elkaar en dat gaat wel eens ten koste van de lieve vrede. Maar we maken het wel altijd weer goed."

Uit heel het boek spreekt dan ook de dankbaarheid voor het hebben van een zus, voor iemand die je niets hoeft uit te leggen, bij wie je je veilig voelt. Een citaat: 'Ik ben ontzettend trots op je en ik vertel de hele wereld graag dat ik een zus heb. Een zus die totaal niet op mij lijkt, maar ergens ook weer gigantisch veel.' Ruimte voor humor is er ook; gek doen is de gezusters Stolk niet vreemd. Vandaar dat er ook enkele bladzijden over de ins en outs van een kokosnotenoorlog gaan.

De ontstaansgeschiedenis van 'Me Zus & Me Zo' kende de nodige ups en downs. Rachel, die werkte op de redactie van Family7, had regelmatig overleg met een uitgever. "Op een dag vertelde ik dat ik al langer een idee in mijn hoofd had om over de band met mijn zus een boek te schrijven. Ik stuurde een blog die ik hierover geschreven had op. Twee minuten later kwam de reactie: heb je hier nog meer van? We willen er graag mee aan de slag gaan.'" Een tikje studentikoos was de verdere aanpak van Rachel en Eva wel. Veel kletsen en overleg, maar weinig schrijven. "Totdat we in januari te horen kregen dat de deadline over drie weken was", blikt Eva terug. "En toen moesten we het grootste deel nog schrijven." Een lang verhaal kort: het kostte enige stressvolle momenten en wat minder liefdevolle onderlinge gesprekken, maar uiteindelijk lagen de teksten op tijd bij de drukker.

Bijzonder onderdeel vormen de interviews die Eva deed met zussen met uiteenlopende banden; geadopteerd, geëmigreerd, een groot leeftijdverschil, een tweeling. "Ik was best ontroerd om te merken dat er in alle gevallen zo'n onvoorwaardelijke liefde was. Van beste vriendin tot praktische schoonmaakhulp."

'Me Zus & Me Zo' is een ideaal cadeauboek voor zussen, maar ook voor degenen die geen zus hebben. Want die boodschap willen Rachel en Eva nadrukkelijk meegeven. "Zoek een zus! Dat hoeft niet persé iemand te zijn met wie je een bloedband hebt. Iedereen verdient een zus en zou er één moeten hebben." 'Me Zus & Me Zo' is te koop bij de Bruna, bol.com en te bestellen via stolkrachel@gmail.com. Het boek kost 14,99 euro.

Geurt Mouthaan