Kinderserviesjes in Het Reghthuys

giessenburg • In museum Het Reghthuys in Giessenburg is een tentoonstelling van tientallen historische aardewerken kinderserviesjes te zien.

In Maastricht werd al in de negentiende eeuw aardewerk geproduceerd. De fabrieken van Petrus Regout, Mosa, Ceramique Maastricht waren in het gehele land bekend. Bijna iedereen had wel aardewerk van één van deze fabrieken in huis. Nadat deze fabrieken in de twintigste eeuw waren gestopt, werd het Maastrichts Aardewerk een geliefd verzamelobject.

Er werd zelfs een vereniging van verzamelaars en liefhebbers van Maastrichts Aardewerk opgericht. Oud-voorzitter van deze vereniging, Hans Meulman uit Eindhoven, verzamelt samen met zijn vrouw Marianne al tientallen jaren dit aardewerk. Hun huis is een waar museum, het staat helemaal vol met serviezen, kannetjes, vazen en lampetstellen.

Kinderserviesjes

Een gedeelte van hun verzameling is nu tentoongesteld in museum Het Reghthuys in Giessenburg. Het betreft ruim veertig kinderserviesjes. Vele zijn al van ver voor 1900. 'In het museum zijn de kinderserviesjes op een bijzondere manier uitgestald, waardoor deze unieke verzameling een mooi beeld geeft van dit Maastrichts Aardewerk', meldt Het Reghthuys in een persbericht.

Afspraak

Het museum Het Reghthuys is gevestigd aan de Dorpsstraat 10 in Giessenburg en is elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur. Groepen kunnen elke werkdag terecht na vooraf een afspraak te hebben gemaakt. Dit kan via email: info@museumhetreghthuys.nl of bellen met 0184-651577.