Wietkweker benadert agrariër per brief

giessenburg • Op een boerderij in het buitengebied van Giessenburg werd afgelopen week een brief bezorgd met de vraag of er ruimte gehuurd kon worden voor een hennepkwekerij.

De eigenaren van de boerderij werd riante huurtarieven en betalingen voorgeschoteld; bij een oppervlakte van vijftig vierkante meter zou het gaan om 300 per maand aan huur en 8.000 euro per kwartaal aan betalingen; bij 200 vierkante meter loopt het op tot 1.500 euro per maand aan huur en 35.000 euro per kwartaal aan betalingen. 'Wij begrijpen dat dit nieuw en spannend voor u is, maar wij bieden u een veilige samenwerking', wordt in de brief gesteld, die is ondertekend door een zekere Ramon de Rijke.

Gespecialiseerd

'Samen met mijn collega ben ik op zoek naar een geschikte ruimte om onze werkzaamheden te verrichten. U beschikt over meerdere ruimtes en wij zouden graag een ruimte van u huren wanneer u deze niet in gebruik heeft. Wij zijn al 10 jaar gespecialiseerd in de hennepteelt en willen de ruimte hiervoor gebruiken.' De aanbieders garanderen dat degenen die de ruimte ter beschikking stellen niet persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor deze illegale activiteit. 'Discretie en veiligheid staan bij ons hoog in het vaandel. Onze contracten gaan we aan voor de duur van zes maanden en worden daarna herzien. Tevens zijn wij niet meer dan twee keer per week een half uur aanwezig op uw terrein.'

Het is voor zover bekend de eerste brief die bezorgd werd in de Alblasserwaard; de politie heeft in zowel Oost- als West-Brabant recent meerdere van deze brieven in handen gekregen. Hoe serieus de brief is, weet de politie nog niet. "Ga nooit in op een dergelijke brief", reageert Wim Erkelens namens de politie. "Schakel direct de politie in. De belofte dat je niet aansprakelijk wordt gesteld houdt waarschijnlijk geen stand in de rechtszaal."

De brief geeft volgens Erkelens aan hoe naarstig henneptelers op zoek zijn naar ruimte. "Er zijn bij ons geen andere gevallen van dergelijke brieven bekend."