Directeur Spanjaard: 'Wat mensen zelf doen, kost niets'

Avres doet beroep op samenleving

regio • Volgens wethouders Bart Bruggeman van Leerdam en Elisabeth van Leeuwen-Klink van Giessenlanden, (oud)-voorzitters van de Regionale Sociale Dienst (RSD) en de Avelingen Groep was de fusie tot Avres nodig om na de invoering van de Participatiewet goed te kunnen opereren.

"Er is gebouwd aan een nieuwe organisatie. We hebben ons vaak afgevraagd: doen we het goed, zijn we op tijd klaar?" De fusie zorgde voor hoofdbrekens: De RSD en de Avelingen hadden een eigen directeur en een eigen MT. "De nieuwe organisatie moest één directeur en één MT krijgen." Dat leidde tot de afvloeiing van medewerkers en het afscheid van twee directeuren. "Beiden waren zeer ondernemend, de organisaties stonden prima aangeschreven. Om Avres een frisse start te geven, leek het ons toch verstandiger een nieuwe directeur aan te stellen. Dus moesten we afscheid nemen van twee mensen. Dat zorgde voor emoties en het kostte geld."

Onder leiding van de kersverse directeur Saar Spanjaard gaat Avres een nieuwe toekomst tegemoet. "RSD en Avelingen waren twee verschillende organisaties met een eigen doelstelling. We waren bezig met schuldhulpverlening of het vinden van werk voor de cliënten. Nu zoeken we meer de verbinding met het bedrijfsleven en sluiten aan bij de infrastructuur in de wijken. We hebben geen aparte doelgroepen meer, kijken vooral naar het talent van mensen."

Dat moet door bezuinigingen en het neerwaarts bijstellen van subsidies met minder geld dan vroeger. Bovendien bestaat er bij de gemeenten de wens zich financieel terug te trekken, zodat instellingen als Avres van lieverlee zelfvoorzienend moeten worden. "Dat lukt niet meteen", benadrukt Spanjaard. "We letten goed op waar we geld aan uitgeven, doen een beroep op de kracht van de samenleving. Wat mensen zelf doen, kost niets. Anderzijds rekenen we er op dat de gemeenten loyaal zijn bij tegenvallers." Bijvoorbeeld wanneer uit de cijfers blijkt dat Avres door de grote instroom van de bijstand – ondermeer door het trage herstel van arbeidsmarkt en de komst van nieuwe statushouders – en de toenemende kosten van de sociale werkvoorziening financiële risico's loopt. Bruggeman: "Gemeentes vangen versneld statushouders op. Een goede zaak, maar het heeft wel financiële consequenties. Daar moeten we met elkaar over praten."

En er zijn meer aandachtspunten. Avres voert de Participatiewet uit voor Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Leerdam, Lingewaal, Molenwaard en Zederik. Hardinxveld, Leerdam, Zederik en Lingewaal zijn betrokken bij herindelingsprocessen. Als die gemeenten Avres de rug toekeren, wordt het draagvlak klein. Bruggeman: "Als Leerdam en Zederik voelen we onze verantwoordelijkheid, Vianen heeft dat gevoel aan haar 'kant' net zo goed. We kijken hoe we die zaken zo goed mogelijk kunnen combineren, zodat Avres niet in de problemen komt."