• Arie van den Berg (l) en Sander Tobé (r).
• Arie van den Berg (l) en Sander Tobé (r). Foto: Leendert Kamsteeg

Gemeente en speeltuincommissie kampen nog met overbruggingsbudget

Speeltuin Arkel gaat op de schop

ARKEL • De speeltuin aan de Fagotstraat in Arkel gaat volgend jaar op de schop. De speeltoestellen zijn aan het eind van hun levensduur en voor de herinrichting ligt inmiddels een uitgebreid plan klaar.

De reden voor vernieuwing is kristalhelder, meent Arie van den Berg, beheerder van de speelplaats vanuit de gemeente Giessenlanden: "De speeltoestellen staan er al sinds 1995, terwijl de maximale houdbaarheidsdatum eigenlijk op vijftien jaar ligt. Als we de toestellen jaarlijks zouden blijven opknappen, dan zijn we duurder uit dan als we besluiten om te gaan vernieuwen."

Om duidelijk te krijgen waaraan de buurt behoefte heeft, werden door de betrokken partijen gesprekken gevoerd. "Daarbij was het voor ons belangrijk om te kijken wat de grote groep graag gerealiseerd ziet worden. Welke overeenkomsten zien we in grote lijnen? Het is de insteek om voor die toestellen of wensen als eerst ruimte te reserveren."

Uit de gesprekken kwam een speelplaats voort waarin er ook ruimte voor reliëf moet komen. "Het is nu één gazon met speeltoestellen. Een grote open ruimte, waar verstoppertje spelen al niet tot de mogelijkheden behoort. Dat is jammer en het kan best wat aantrekkelijker en uitdagender. Het blijft overzichtelijk, want dat is een verlangen van de ouders, maar het is wel het plan om meer bomen te planten en te zorgen voor een groener inrichting."

Het inrichtingsplan moet in zijn totaliteit circa 70.000 euro gaan kosten. Giessenlanden heeft een budget van 40.000 euro klaarliggen voor de renovatie en ook RDO Balije van Utrecht en A.A. de Haan Stichting hebben hun jawoord gegeven als sponsor. De speeltuincommissie, speciaal voor de vernieuwing opgericht, probeert op haar beurt ook een steentje bij te dragen.

Volgens commissielid Sander Tobé is dat ook hard nodig. "We zoeken nog naar een overbruggingsbudget en hopen dat zo beperkt mogelijk te houden. Om die reden organiseren we ieder jaar een paar activiteiten waarbij we hopen een mooi bedrag op te halen. Dit jaar organiseren we op koningsdag ook een aantal spellen. Daarmee dragen we bovendien bij aan een sociale omgeving. Ondernemers uit Arkel en omstreken ontvangen binnenkort een brief waarmee zij ook een bijdrage kunnen leveren."

Inmiddels is er een kleine 3.000 euro opgehaald. "Daaruit blijkt wel dat er draagvlak is voor het plan, maar we kunnen niet uit dezelfde bronnen blijven putten. Desondanks is het wel leuk om te zien dat bijvoorbeeld de bakker ervoor open staat om af en toe broodjes te sponsoren", meent Tobé. Deze zomer zullen de huidige speeltoestellen in ieder geval nog blijven staan, terwijl er in het najaar wordt gekeken naar het budget dat gebruikt kan worden. In het voorjaar van 2017 moet de speeltuin speelklaar zijn.