• Joop en Greet ten Voorde en Gideon de Keijer Budding.
• Joop en Greet ten Voorde en Gideon de Keijer Budding. Foto: Peter Verbeek

Kwart eeuw zien en horen bij Ten Voorde

meerkerk • Het is al weer vijfentwintig jaar geleden dat opticiens Greet en Joop ten Voorde zich in Meerkerk hebben gevestigd. Vanwege het zilveren jubileum wordt komende vrijdag en zaterdag open huis gehouden. Via een huis-aan-huisactie maken alle bezoekers kans op een aantrekkelijke prijs.

Greet ten Voorde stond aan de basis van de speciaalzaak op het gebied van zien en horen. Zij was al op jonge leeftijd in de ban van een technisch beroep in combinatie met klantcontact. Zodoende begon ze aan een opleiding tot opticien. Nadat ze haar diploma's had heeft ze bij verschillende werkgevers in loondienst gewerkt. "Ik heb daar veel ideeën opgedaan die me later van pas zijn gekomen", vertelt Greet. "Het is altijd een droom geweest om een eigen zaak te hebben, en samen met Joop, ook iemand met belangstelling voor techniek, is ons dat gelukt."

Blinde vlek

Begin jaren negentig was Meerkerk op het gebied van oogzorg nog een blinde vlek op de kaart. Het echtpaar begon in een klein winkelpandje aan de Gorinchemsestraat, met brillen en lenzen. Joop, afkomstig uit de agrarische sector, is meteen gestart met een opticiensopleiding, en is zich later, na de verhuizing naar het huidige winkel/woonhuis in dezelfde straat, gaan specialiseren. Eerst op het gebied van contactlenzen en de samenwerking tussen beide ogen, terwijl hij in een later stadium de studie tot audicien heeft opgepakt.

Verbouwing

"Er was in deze regio behoefte aan een winkel voor brillen en lenzen', kijkt Joop ten Voorde terug. "Vanaf het begin hebben we de wind in de zeilen gehad. De eerste twintig jaar hebben we alles samen gedaan. Toen we ons, na de laatste verbouwing, ook gingen toeleggen op het horen, werd het gaandeweg drukker. Zodoende hebben we ons team versterkt met Gideon de Keijzer Budding. Hij is hier begonnen met een opticiensopleiding die hij binnenkort hoopt te voltooien. Hij past hier perfect, houdt net als wij van optimale klantgerichtheid, kwaliteit en goede service." De Opticien ten Voorde onderscheidt zich in haar manier van werken en haar vakkennis in diverse opzichten van de meeste van haar branchegenoten, en zéker van de ketens. "Wij willen dat de monturen goed passen en een optimaal draagcomfort hebben", legt Greet uit. "Bij het samenstellen van onze collectie hebben we daar dan ook rekening mee gehouden. Maar we gaan nóg verder. Sinds enige tijd voeren we ook het merk Tom Davies. Wat betreft de lengte van de veren (brillenpootjes), de neusbrug en grootte van de glazen wordt een montuur voor de gebruiker precies op maat gemaakt. En daarbij heeft de klant ook nog keuze uit materiaal en kleur. Dit merk is écht een meerwaarde. Van klanten die voor het eerst bij ons komen horen we vaak dat ze hier veel meer aandacht krijgen dan elders."

Zowel opticien als audicien zijn vakken die enerzijds vragen om regelmatige bijscholing, anderzijds om uit te breiden met nieuwe elementen. Joop ten Voorde is bezig met aanvullende studies op het gebied van samenwerking tussen beide ogen én van vormvaste lenzen, met leesgedeelte, betere pasvorm en zienvermogen dan de huidige lenzen.

Hoortoestellen

Daarnaast is hij de expert als het gaat om hoortoestellen: altijd op zoek naar de oplossing die het beste past bij de leefwijze van de klant. Greet ten Voorde richt zich onder andere op de esthetische aspecten, bij voorbeeld voor mensen die een hoge sterkte van glazen hebben, en op het vlak van modellen en materialen.

q www.opticientenvoorde.nl

Peter Verbeek